Кламер БГ - Новини: Възможна е по-ниска активност в Турция заради строгия локдаун

Възможна е по-ниска активност в Турция заради строгия локдаун

България

|
Пет, 02 Апр 2021г. 13:36ч.
Възможна е по-ниска активност в Турция заради строгия локдаун

Над 21 000 български граждани са подали декларации за гласуване в секциите в Турция, като традиционно избирателната активност там е много висока. Този път обаче се очаква да окаже влияние мерките срещу пандемията, наложени в югоизточната ни съседка. Там ще бъде в сила полицейски час и пълна забрана за излизане.

За да гласува българите в Турция на предстоящите на 4 април избори, трябва да посочат като причина за излизане от дома – упражняване на право на вот, като покажат български личен документ.

Всички областни управи и подразделенията на полицията в Турция са уведомени и инструктирани да осигурят безпрепятственото придвижване на българските избиратели до и от изборните секции в неделя. Българските граждани в Турция могат да гласуват в 35 секции.

За разлика от други избори този път не се очакват така наречените изборни екскурзии от Турция за деня на вота.

Очаква се по-ниска активност

203 души са подали декларация за гласуване в Одрин, където има една избирателна секция.

На други избори са гласували по над 1500 души, сега обаче хората се опасяват от пандемията, каза Хасан Кушку, основател на Сдружението на балканските турци.

"Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни", посочи той пред БНР.

Сред хората има страх от вируса и вероятно това ще възпре някои от българите да отидат от секциите в неделя. Не очакват и автобуси към България, защото това ще коства тест за Cоvid-19 на пътуващите на излизане и на връщане, отбелязва и бТВ.

Къде ще се гласува?

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството.

Председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш коментира, че помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки и по-големи, например, училище с голяма зала.

Турците с български паспорти в Одрин се опитват да сменят мястото на гласуване.

"Самите представители на дружеството ни бяха подали молба до консулството, но доколкото разбрах не са уважили причините, не ги знам", посочва Кушку.

Полицейски час

От Сдружението на балканските турци разясняват на местните хора как ще се проведе вота, какви ще са мерките, помагат с попълването на декларации.

В събота вечерта в Турция влиза в сила полицейски час и е забранено излизането до понеделник сутринта. Българските гласоподаватели могат да отидат безпрепятствено до секциите с българската си лична карта.

"Аз се обадих на МВР на местно ниво за

как ще бъде гласуването, ако хората ще гласуват с техни коли, защото те са с турски регистрационен номер, а те са с българска лична карта", каза Джеват Гюнеш.

mediapool.bg