Кламер БГ - Новини: Почетно консулство на Сърбия е открито в Благоевград

Почетно консулство на Сърбия е открито в Благоевград

България

|
Пет, 19 Май 2023г. 18:58ч.
Почетно консулство на Сърбия е открито в Благоевград

Почетно консулство на Сърбия е открито в Благоевград

Почетно консулство на Република Сърбия беше открито днес в Благоевград, съобщи местната власт.

Официалната церемония беше пред зала "22-и септември" на община Благоевград, в която се провеждат сесиите на Общинския съвет.

Редом до българското знаме и това на община Благоевград вече се вее и флагът на Сърбия.

На церемонията, по време на изпълнение на сръбския химн, мъж застана пред официалните лица и издигна плакат с текст: "Провокация! 19 май 1934 г. черен ден за България. Просръбски преврат! Радев, защо в Благоевград???". Полицията бързо го изведе от площад "Георги Измирлиев", предаде БГНЕС.

На 19 май 1934 г. е извършен държавен преврат в Царство България от политическия кръг "Звено" и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19 май 1934 - 22 януари 1935) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии и революционните организации. През септември 1934 г. са предприети мерки за ликвидирането на ВМРО и нейният ръководител Иван Михайлов е принуден да напусне страната. Във външната политика правителството се обявява за приемственост с предходните кабинети, като поставя акцент върху добрите отношения със съседните държави, сключили в началото на годината Балканския пакт. През юли са установени дипломатически отношения със Съветския съюз.

Гости на церемонията на откриването на сръбското консулство бяха кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, сръбският посланик у нас Жельо Йович, представители на външните министерства на двете страни, граждани и гости.

"Народите на балканите имат бъдеще - в образованието, културата, икономиката, радвам се че днес Благоевград се превръща в един център на точно такова място-където можем да развиваме двустранните отношения в мир, спокойствие, и в нещо което дава позитивно усещане на хората", каза в словото си Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

"Нашият град е интернационален и вярвам, че имаме бъдеще в сферите на образованието, културата и икономиката", допълни той.

"За мен е чест, че сме тук и благодарение на съвместната ни работа откриваме почетно консулство на Република Сърбия в Благоевград. Днешният ден е резултат на любов, на емоция, на разбирателство и доверие. Надявам се сега още повече да задълбочим и разширим нашето сътрудничество. Пожелавам си да сме по-умни, да градим общо бъдеще, като развиваме отношенията си в всички сфери политически, икономически и културни", заяви сръбският посланик Жельо Йович.

Той представи почетния консул на Сърбия в Благоевград Митко Солаков.

Консулство в Благоевград има и бившата съветска република Казахстан.

mediapool.bg