Кламер БГ - Новини: Находки от VI век пр.Хр. от музеите на три държави в изложба в София

Находки от VI век пр.Хр. от музеите на три държави в изложба в София

България

|
Съб, 20 Май 2023г. 10:22ч.
Находки от VI век пр.Хр. от музеите на три държави в изложба в София

Находки от VI век пр.Хр. от музеите на три държави в изложба в София

Ценни предмети от края на VI век преди Христа, сред които: бойно снаряжение, сребърни накити и съдове, ще бъдат показани в София във временната експозиция "105 години Требенище". Ценните находки са открити от българската армия по време на Първата Световна война преди повече от век. Временната изложба е общ проект между музеи на три държави: България, Република Северна Македония и Сърбия, съобщи БНР.

Некрополът край охридското село Требенище в Северна Македония включва 56 гроба с ценни предмети от края на шести век преди новата ера. Находките са открити през 1918 година по време на Първата световна война, когато българската армия извършва ремонти дейности около селото и се натъква на античен гроб. Въпреки бойните действия са проведени археологически проучвания на място.

В некропола са открити бойно снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове и накити. Ценните предмети се съхраняват в музеи в София, Белград и Скопие.

Временната експозиция "105 години Требенище", която ще бъде открита в София през лятото, е част от общо споразумение между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Археологическия музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия.

Изложбата, която ще продължи до декември, ще представи почти всички находки от важния в историческо отношения некропол. Включени са предмети, част от постоянната експозиция на Националния археологически институт, представляващи основните находки от археологическия обект, както и предмети от последващи проучвания на некропола.

Северна Македония ще предостави за изложбата над 260 експоната, а Националния музей на Сърбия - близо 240 експоната. Страната ни осигурява и държавна гаранция за временната експозиция, за да улесни организирането на изложбата и да стимулира сътрудничеството между музеите.

mediapool.bg