Кламер БГ - Новини: Без кучета по плажовете във Варна

Без кучета по плажовете във Варна

България

|
Съб, 20 Май 2023г. 09:17ч.
Без кучета по плажовете във Варна

Сн. Pixabay

Без кучета на варненските плажове. Заповед на Общинския съвет във Варна забранява разхождането на домашни любимци по пясъчната ивица от 15 май до 1 октомври. Същото важи и за територията на учебни, детски, здравни заведения, спортни площадки. Ограничението там е за цялата година.

За разлика от минали години, сега забраната за достъп на домашни любимци до плажа е само за конкретен период - от 15 май до първи октомври, а не е целогодишна, съобщи БНТ.

"Бяха постъпили много сигнали и жалби от граждани, които недоволстват от това, че спокойствието им и плажуването по време на отпуските и летуването им се смущава, най-вече от разхождащи се кучета", мотивира решението Тодор Иванов, зам. кмет по управление на сигурността и контрол на обществения ред.

Натоварени да следят дали забраната се спазва, са служителите на общинска полиция, както и на МВР.

Според собственици на кучета, общинската наредба трябва да бъде променена, за да се даде възможност за достъп до плажа и на домашните любимци.

"Откорвено казано, хората замърсяват много повече….хората, които са на плажа, създават много повече проблеми от едно или две животинчета, които са там на плажа заедно със своите стопани", коментира Тодор Иванов.

Глобата за собствениците на домашни любимци, които не спазват забраната, е от 100 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията е до 1000 лева.

mediapool.bg