Кламер БГ - Новини: Потоп в Калифорния: масови евакуации, 5-годишно момче отнесено от придошлите води

Потоп в Калифорния: масови евакуации, 5-годишно момче отнесено от придошлите води

Свят

|
Вт, 10 Ян 2023г. 15:21ч.
Потоп в Калифорния: масови евакуации, 5-годишно момче отнесено от придошлите води

Потоп в Калифорния: масови евакуации, 5-годишно момче отнесено от придошлите води

Петгодишно момче беше отнесено от наводненията, причинени от поредната мощна буря, връхлетяла щата Калифорния, съобщава Асошиейтед прес. Целият крайбрежен град Монтесито, в който живеят принц Хари, Опра Уинфри и други знаменитости, получи заповед да се евакуира, навръх петата годишнина от довелите до жертви свличания на кални маси в района.

Десетки хиляди останаха без електричество, а някои училища бяха затворени през деня. Улици и магистрали се превърнаха в пълноводни реки, дървета бяха изкоренени, а придошлите води доведоха до свлачища. Шофьорите се сблъскаха със задръствания, причинени от паднали отломки.

Вчера броят на загиналите в резултат на поредицата от бури достигна 14 души, след като двама души бяха убити от падащи дървета, съобщиха щатски служители.

Продължилото близо 7 часа издирване на изчезналото момче доведе само до откриване на обувката му, след което властите го прекратиха, тъй като нивото на водата беше твърде опасно за водолазите. Момчето не е обявено за мъртво, подчерта говорителят Тони Чипола от шерифската служба на окръг Сан Луис Обиспо.

Майката на момчето шофирала камион, който заседнал при наводненията малко преди 8 ч. сутринта близо до Пасо Роблес, малък град навътре в централното крайбрежие на Калифорния, съобщи Том Суонсън, помощник-началник на пожарната служба на окръга. Случайно преминаващи хора успели да извадят майката от камиона, но момчето е било отнесено от превозното средство по течението, вероятно в реката, добави Суонсън. По това време в района не е била издадена заповед за евакуация.

На около 209 км на юг холивудски звезди са призовани да се евакуират от домовете си в Монтесито заради опасност от свлачища в резултат на продължаващите десет дни бури с обилни валежи, предаде АФП.

В града, разположен на час и половина път с кола северно от Лос Анджелис, имения за милиони имат множество световни знаменитости, сред които актьорите Дженифър Анистън, Роб Лоу, Гуинет Полтроу, певицата Кейти Пери, телевизионните водещи Опра Уинфри и Елън де Дженерис. Там се намира също новият дом на принц Хари, съпругата му Меган Маркъл и двете им деца.

Обилни дъждове валят в района през последните дни. Градът, заобиколен от хълмове, е много уязвим към свлачища, след като пожари пред пет години унищожиха значителна част от растителността.

"Евакуирайте се сега", призоваха местните пожарникари, като посъветваха жителите да следят внимателно съобщенията от властите, защото "ситуацията се променя бързо".

През 2017-2018 г. огромен пожар опустоши приблизително 1100 квадратни километра в околността. Районът е лишен от растителност, която обикновено стабилизира почвата и затова рисковете са по-големи.

Без дърветата и храстите по хълмовете, поройните дъждове могат да причинят изключително опасни кални свлачища.

"През последните 30 дни в Монтесито паднаха между 30 и 50 см в зависимост от местоположението, доста над средната годишна стойност от 43 см", припомниха пожарникарите в Тутиър. Подобни количества създават значителен риск от наводнения и кални свлачища.

mediapool.bg