Кламер БГ - Новини: Полетите в САЩ бяха приземени за часове заради компютърен срив (Обновена)

Полетите в САЩ бяха приземени за часове заради компютърен срив (Обновена)

Свят

|
Ср, 11 Ян 2023г. 17:17ч.
Полетите в САЩ бяха приземени за часове заради компютърен срив (Обновена)

Снимка: Архив

Полетите в САЩ бяха приземени в сряда сутринта за часове, след като Федералното управление за авиация съобщи, че е претърпяло компютърен срив. Впоследствие забраната бе отменена.

Първоначално службата по авиацията обяви, че е наредила на всички авиокомпании да отложат вътрешните си полети до 9 ч. сутринта източно време.

Според Белия дом в случая няма свидетелства за кибератака. Президентът Джо Байдън бе държан в течение за проблема.

Повече от 3700 полета бяха забавени, а над 640 бяха отменени.

Засегнатата бе системата, отговорна за изпращането на съобщения за опасности за полетите в реално време до пилотите, известна като NOTAM (Известие за въздушни мисии).

"Операциите в националната система за въздушно пространство са засегнати", съобщи в изявление на Федералното управление за авиация.

Компанията United Airlines каза, че временно е отложила всички вътрешни полети и ще публикува актуализация, когато има повече данни от федералната администрация.

"Пристигащите и заминаващите пътници могат да очакват закъснения тази сутрин и през целия ден", каза пък международното летище Остин-Бергстром в Туитър.

Малко след 9 ч. местно време (16 ч. българско) обаче забраната за излитащи полети бе отменена. Поради голямото задръстване, което се образува, федералното управление разреши самолети да излитат от летищата "Нюарк Либърти" (Newark Liberty) в щата Ню Джърси, и "Хартсфийлд-Джаксън" (Hartsfield-Jackson) в Атланта, щата Джорджия.

Службата каза, че нормалните въздушни операции се възобновяват постепенно в САЩ след прекъсването. От Федералното управление за авиация обявиха още, че продължават да търсят причината за първоначалния проблем.

mediapool.bg