Кламер БГ - Новини: Кои са агентите на Путин в Сърбия?

Кои са агентите на Путин в Сърбия?

Свят

|
Вт, 10 Ян 2023г. 16:29ч.
Кои са агентите на Путин в Сърбия?

Владимир Путин, сн. БГНЕС

Сдружението за свобода на Свободна Сърбия - групата "Октомври" съставя списъци на агентите на руския президент Владимир Путин. В него досега фигурират 44 души от публичното пространство на Сърбия - държавни служители, членове на службите за сигурност, журналисти, пише вестник "Данас", цитиран от БТА.

Следващото допълване на списъка ще бъде направено след 23 дни.

Сдружението отбелязва изрично, че става дума за агенти на Путин, а не на Русия.

Най-новите имена в списъка са на външния министър Ивица Дачич, на председателя на опозиционната Народна партия Вук Йеремич, историка Милош Кович, академик Коста Чавошки, председателя на движението Освобождение Младжан Джорджевич, министър Александър Мартинович.

В списъка са и журналистите Лиляна Смайлович, Миломир Марич, Миодраг Заркович, Деян Петър Златанович, Любинка Милинчич, както и представителят на партията на косовските сърби Сръбска листа Милан Радойчич и бизнесменът Звонко Веселинович.

Групата "Октомври" е гражданско сдружение, основано в края на ноември 2022 г., а негов председател е адвокатът Чедомир Стойкович. При основаването на сдружението участниците казаха, че "борбата срещу режима на Владимир Путин в Сърбия е най-важният и истински патриотичен акт".

След началото на руската агресия срещу Украйна председателят на сдружението присъства често в медиите като участник в различни дебати по темата за Русия и Украйна и отношенията на Сърбия с тях.

Със създаването на списъците се занимава Екипът за идентифициране на агентите на Путин в Република Сърбия, чийто координатор е самият Стойкович. Съществуват още няколко подобни екипа, особено интересен от които е Екип 199, който се занимава с разобличаването на предполагаемата пропаганда около бомбардировките над СР Югославия през 1999 г. и с "манипулирането на чувствата на гражданите на Сърбия от страна на политически групи", за които твърдят, че са свързани с Русия, "защото тази манипулация се използва и за войната в Украйна".

Попитан за целта и "дали е законно допустимо да се нападат хора по този начин и с какви доказателства" разполага, Стойкович каза, че от сдружението му искат да "защитят националните интереси на Сърбия, които са застрашени от две десетилетия хибридна война от страна на режима на Путин, при която населението се отдалечава от собствените си интереси и е принудено да взема решения в интерес на Руската федерация".

Той заяви, че групата "Октомври" работи в съответствие с конституцията и законите.

През май Чедомир Стойкович изпрати писмо до посолството на Украйна, в което заяви, че адвокатската му кантора е наложила санкции на Русия заради агресията срещу Украйна.

Преди шест месеца той поиска от посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко Русия незабавно да изтегли "всичките си 4036 агенти, от които 27 в правителството, седем в президентството, 86 в министерството на отбраната, 64 в министерството на вътрешните работи, 113 в разузнавателната агенция БИА, както и много в религиозни организации", допълва "Данас".

mediapool.bg