Кламер БГ - Новини: Полша сваля един МиГ - 29, за да помогне на България. Словакия ги праща на Украйна

Полша сваля един МиГ - 29, за да помогне на България. Словакия ги праща на Украйна

Свят

|
Пет, 28 Окт 2022г. 15:33ч.
Полша сваля един МиГ - 29, за да помогне на България. Словакия ги праща на Украйна

МиГ 29, сн. ВВС

За да помогне по-бързо на България, военното министерство на Полша е решило да свали от експлоатация един изтребител МиГ-29, съобщи служебният военен министър Димитър Стоянов.

Така двигателите му ще бъдат продадени на България.

България иска да закупи шест двигателя, за да осигури използването на старите съветски изтребители и през 2023 година.

Стоянов съобщи, че МО вече е изпратило до полската страна проект на междуправителствен договор.

"Сключването на такова споразумение вероятно ще изисква малко повече време, отчитайки и необходимостта от последваща ратификация от Народното събрание", каза Стоянов.

Засега не се знае колко ще струва договора с поляците.

"Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а цели осигуряването на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г.", обясни Стоянов.

Военното министерство е провело разговори и със Словакия, откъдето са отговорили, че тези самолети с резервните части са предвидени за Украйна.

Въпреки това нашето министерство е изпратило писмо с оферта за закупуване на двигатели за МиГ-29. Отговор все още няма.

Ако не бъдат осигурени двители за МиГ-овете, изтребителите съвсем скоро ще бъдат приземени. България среща трудности с охраната на въздушното си пространство, като е подпомагана от партньорите в НАТО.

България вече закупи 8 изтребителя F-16, като доставката им се очаква през 2025 година.

Поддръжката на старото съветско въоръжение стана на практика невъзможна след руската военна агресия срещу Украйна. В същото време България отказа да помогне на Украйна с доставка на съветските системи и заедно с Унгария останаха изолирани в НАТО и ЕС.

В сегашния парламент са внесени две проекторешения - от "Демократична България" и ГЕРБ, за директни доставки на въоръжение и оборудване, като се очертава промяната в българската позиция да събере подкрепа в новия парламент.

Засега, поне на думи, военната помощ се подкрепя от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". От БСП, "Възраждане" и "Български възход" са против.

Украйна иска от нас приоритетно старите съветски изтребители МиГ 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, каквито вече прати Словакия, която е в аналогична на България ситуация.

България има възможности да окаже много важна помощ и да реагира най-вече със стрелкови боеприпаси за "Калашников" и други средства за близък бой, боеприпаси за танкове и оръдия, РПГ и други.

Мунициите и оборудването може да се вземат от армията, след което да се попълват липсите с българско производство.

mediapool.bg