Кламер БГ - Новини: Случаите на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от 20 години

Случаите на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от 20 години

Свят

|
Пет, 28 Окт 2022г. 16:36ч.
Случаите на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от 20 години

Случаите на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от 20 години

Новите случаи на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от над две десетилетия, като за това е допринесла пандемията от Covid-19, възпрепятствайки

усилията за справяне с болестта. Това констатира доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Миналата година СЗО обяви, че през 2020 г. смъртните случаи от туберкулоза отново са се увеличили - за първи път от повече от десетилетие.

"Този път, за съжаление, миналата година за първи път от повече от две десетилетия наблюдавахме увеличение на броя на хората, които развиват болестта, както и нейната резистентна към лекарства форма", заяви д-р Тереза Касаева, директор на Глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата, при представянето на годишния доклад.

Миналата година около 10.6 милиона души са заболели от туберкулоза - увеличение с 4.5 процента спрямо предходната. Болестта се причинява от бактерия, която атакува предимно белите дробове.

Честотата на заболеваемост се е увеличила с 3,6 процента между 2020 и 2021 г., след като през по-голямата част от последните две десетилетия е намалявала с около 2 процента годишно.

Разпространението на резистентната на лекарства туберкулоза също се е увеличило - с 3 процента между 2020 и 2021 г. Миналата година са отчетени 450 000 нови случая на резистентна на рифампицин туберкулоза.

Най-много хора са заболели от туберкулоза през 2021 г. в Югоизточна Азия (45 процента), Африка (23 процента) и Западния Тихоокеански регион (18 процента). На осем държави - Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Демократична република Конго, се падат над две трети от случаите в световен мащаб.

Глобалните усилия за справяне със смъртоносни болести като СПИН, туберкулоза и малария пострадаха по време на пандемията. Здравната криза в частност засегна усилията за справяне с туберкулозата и доведе до изоставане на страните в постигането на целите за ограничаване на инфекциозното заболяване.

Пандемията от Covid-19 значително забави постигнатия напредък в борбата с туберкулозата и подкопа целите на СЗО за намаляване на смъртността от заболяването с 90 процента и на заболеваемостта с 80 процента до 2030 г. в сравнение с 2015 г.

СЗО отправя призив към света да приложи поуките, извлечени от пандемията, към туберкулозата.

"Ако пандемията ни е научила на нещо, то е, че със солидарност, решителност, новаторство и справедливо използване на инструменти можем да преодолеем сериозни заплахи за здравето", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В годишния доклад на СЗО за туберкулозата се посочва, че болестта е отнела живота на 1,6 милиона души през 2021 г. За сравнение - смъртните случаи през 2020 г. са били 1,5 милиона, а през 2019 г. - 1,4 милиона. Свързаните с туберкулозата смъртни случаи са намалели в периода между 2005 г. и 2019 г.

Докладът също така предупреждава, че в близко бъдеще туберкулозата може да измести Covid-19 и да стане водеща причина за смъртност в световен мащаб от един-единствен инфекциозен агент.

Неотдавнашен доклад на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария показва, че макар броят на хората, обхванати от усилията за лечение и превенция, да се е увеличил през миналата година, светът все още не е на път да победи тези смъртоносни болести.

В рамките на своята "Стратегия за спиране на туберкулозата" СЗО си постави за цел намаляването на смъртните случаи от болестта с 35 процента от 2015 до 2020 г., но нетното понижение е било едва 5,9 процента между 2015 г. и 2021 г.

През 2019 г. туберкулозата е била на първо място в света по инфекциозни заболявания, но от 2020 г. е на второ място след Covid-19 и преди СПИН.

mediapool.bg