Кламер БГ - Новини: Започна сеченето на монетите с лика на Чарлз ІІІ

Започна сеченето на монетите с лика на Чарлз ІІІ

Свят

|
Пет, 28 Окт 2022г. 18:35ч.
Започна сеченето на монетите с лика на Чарлз ІІІ

Започна сеченето на монетите с лика на Чарлз ІІІ

Започна сеченето на първите монети с лика на новия британски крал Чарлз ІІІ, съобщи ББС в петък. 50-пенсовите монети се произвеждат в кралския монетен двор в Уелс и ще влязат в портфейлите и портмонетата на британците през декември.

Портретът на краля, който ще бъде използван за лицевата част но монетата, е създаден от скулптора Мартин Джинингс, който е използвал снимка на Чарлз от 70-тия му рожден ден. Творбата е най-малката, която той някога е правил.

Спазена е вековната традиция на монетата с новия монарх да се слага противоположният профил на този, който е бил на предшественика му. Така сега е изсечен левият профил на Чарлз ІІІ, докато на монетите с Елизабет ІІ е десният й профил. Смяната се прави за успешно царуване. Както при предишните британски крале и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Обратната страна на монетата с Чарлз ІІІ е копие на дизайн, използван върху короната от 1953 г., изсечена в чест на коронацията на кралицата. Той включва четирите части на кралския герб, изобразени в щит. Между всеки щит е изобразен символът на всяка от нациите в Обединеното кралство – роза за Англия, магарешки бодил за Шотландия, трилистник за Ирландия и праз за Уелс.

50-пенсовата монета ще влезе в обращение през декември според заявките на банки и пощенски клонове кат оочакванията са да бъдат изсечени 9.6 млн. копия.

Те ще циркулират в паричната система заедно с 27 млрд. монети с лика на починалата кралица Елизабет ІІ, които ще продължат да бъдат приемани в магазините.

mediapool.bg