Кламер БГ - Новини: Полицейски синдикат: Насилието е резултат от десетилетия проблеми

Полицейски синдикат: Насилието е резултат от десетилетия проблеми

България

|
Четв, 19 Авг 2021г. 13:07ч.
Полицейски синдикат: Насилието е резултат от десетилетия проблеми

Полицейски синдикат: Насилието е резултат от десетилетия проблеми

Побоят срещу протестиращите зад колоните на Министерския съвет е болезнен случай за цялото общество, но е резултат от проблеми в МВР, които датират от десетилетия. Това се казва в декларация за полицейското насилие на най-големия полицейски синдикат – СФСМВР.

През последните няколко дни полицейското насилие се превърна в една от водещите теми в държавата, след като записите от охранителните камери на Министерския съвет станаха публични. Разбра се, че МВР е саботирало проверките срещу собствените си служители, а прокуратурата е мълчала цяла година, въпреки че е разполагала с кадрите.

Според СФСМВР интересът към действията на полицаите от миналото лято е оправдан. От синдиката подчертават, че съжаляват за преживяното от пострадалите и казват, че е недопустимо да се толерира превишаването на правомощия от страна на служителите.

"Добилият широк обществен отзвук случай, колкото и болезнен да е и за служителите, и за обществото като цяло, е до голяма степен просто резултат от далеч по-мащабни проблеми, натрупвани в министерството в продължение на десетилетия. Спорадичните опити за провеждане "на парче" на частични "реформи" не доведоха до решаване на тези проблеми, а до тяхното задълбочаване или до възникването на нови", пише в декларацията.

От полицейския синдикат призовават парламентът да предприеме мерки, за да се анализира състоянието на МВР и да се създаде визия за реформа, която трябва да се случи в рамките на 6-8 години.

mediapool.bg