Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ проверява назначената от Радев в СЕМ

КПКОНПИ проверява назначената от Радев в СЕМ

България

|
Четв, 19 Авг 2021г. 14:00ч.
КПКОНПИ проверява назначената от Радев в СЕМ

Снимка: БГНЕС

Антикоруционната комисия КПКОНПИ проверява за несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Проверката е по сигнал на председателя на медийния регулатор Бетина Жотева.

В него се посочва, че към момента на назначението й от президента Румен Радев Момчилова е била едноличен собственик на капитала на частна фирма. По закон това е забранено за членовете на медийния регулатор.

Според КПКОНПИ преди назначаването от президентството са поискали Момчилова да подпише декларация, че отговаря на изискванията за член на СЕМ. Тя е изискана заедно с документация от Търговския регистър.

"Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа г-жа Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на Комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването й за предприемане на съответни действия", пишат от комисията.

Преди да бъде назначена в СЕМ Момчилова бе шеф на правителствения пресцентър. Преди това е работила в редица медии. Била е и пресаташе на няколко институции.

"Решението за назначаването ми като член на СЕМ бе изненада за мен, признание и висока оценка за експертизата ми", заяви преди месец Момчилова.

mediapool.bg