Кламер БГ - Новини: Арестът на Борисов окончателно е обявен за незаконен

Арестът на Борисов окончателно е обявен за незаконен

България

|
Ср, 24 Авг 2022г. 13:46ч.
Арестът на Борисов окончателно е обявен за незаконен

снимка БГНЕС

Столичният административен съд окончателно обяви ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов занезаконен. Така бе потвърдено решението на Софийския районен съд от април.

Любопитното е, че решението на районния съд е обжавално не от структура на МВР, а от служител на министерството. Това е разузнавачът към "Икономическа полиция" Ц. К. Й.

Той настоява, че заповедта за задържане на Борисов изрично формулира правната квалификация на престъпното деяние, словесно е изписано в какво е заподозрян, посочен е конкретен номер на досъдебно производство и план за действията на полицията.

В тези документи се съдържали конкретни данни за съпричастност на задържаното лице към осъществен състав на престъплението изнудване, пише в документите по делото. Допълва се, че Борисов е можел да повлияе на разкриването на твърдяното престъпление.

Решението на административния съд е произнесен от съдийски състав, към който не може да има никакви съмнения за тяхната независимост.

Единият съдия в състава е Мария Ситнилска, която е известна в съдебните среди като отличен съдия. Вторият съдия е Елка Атанасова, бивш прокурор и член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който бе единствият прокурорски глас във ВСС срещу статуквото в съдебната система.

Веднага след мандата си във ВСС тя се прехвърли в съда, след като бе опозиция на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Според съдебното решение заповедта за задържането на бившия премиер"не покрива стандарта за законност и за непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност"

Съдиите цитират конституцията, посочвайки, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, както и че никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед или обиск, или на друго посегателство върху личната неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Административният съд допълва в решението си, че в заповедта за задържане няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и е преписан текст от Наказателния кодекс. В заповедта не са посочени "осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка".

Столичната дирекция на вътрешните работи e осъдена да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.

Коментарът на Бойко Борисов за съдебното решение не закъсня.

"Те са знаели, че е незаконно, че е произвол. Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали и заря поръчали. С единствена задача да ме извлечат пред децата с белезници, знаейки 100%, че извършват незаконни действия. Викани са горе полицаите да пишат, знаейки до край, че това е незаконно и ще падне в съда. Дори обременен съдия да го съди, няма как. Разхвърляха всичко, на децата креватите и не намират нищо", обясни той.

mediapool.bg