Кламер БГ - Новини: Германия обеща още 500 млн. евро военна помощ за Украйна

Германия обеща още 500 млн. евро военна помощ за Украйна

България

|
Ср, 24 Авг 2022г. 13:46ч.
Германия обеща още 500 млн. евро военна помощ за Украйна

Германия обеща още 500 млн. евро военна помощ за Украйна

Германия ще предостави на Украйна още 500 млн. евро военна помощ, като по-голямата част от нея ще бъде предоставена през следващата година, съобщи правителствен говорител.

Оборудването ще включва три противовъздушни системи IRIS-T, "около дузина въоръжени ремонтно-евакуационни автомобили, 20 ракетни установки, монтирани на пикапи... прецизни боеприпаси и оборудване за борба с дронове", заяви говорителят пред АФП.

По-голямата част от тях ще бъдат доставени през 2023 г., добави той.

Канцлерът Олаф Шолц и неговото правителство, което реши да инвестира 100 млрд. евро в модернизирането на германската армия, бяха подложени на остри критики от евроатлантическите си партньоризаради очевидното си въздържане да доставя оръжия на Киев.

Още в началото на юни Шолц заяви, че Берлин ще предостави противовъздушната система IRIS-T, разработена от германския производител Diehl.

Отделно САЩ анонсираха, че ще предоставят нова военна помощ за Украйна в размер на 3 млрд. долара, докато страната отбелязва Деня на независимостта си в сряда. Това ще е най-големият пакет в помощ на Киев в продължаващата вече шест месеца война.

mediapool.bg