Кламер БГ - Новини: Полицаи поканиха министрите на нощна смяна

Полицаи поканиха министрите на нощна смяна

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 17:59ч.
Полицаи поканиха министрите на нощна смяна

Полицаите, протестиращи с искане за увеличение на парите за нощния им, поканиха символично министрите да изкарат една нощна смяна с тях. Няколкостотин полицаи, пожарникари и служители на затвори се събраха на протест пред министерския съвет. За втори път протестът им съвпадна с официалния празник на МВР.

Снимка: БГНЕС

Ръководството на полицията отбеляза 140-годишнината на създаването й пред паметника на Незнайния воин, където че вътрешният министър Младен Маринов държа реч, в която определи служителите като "гръбнака на сигурността в България". Няколко часа по-късно те протестираха заради мизерното заплащане на нощния труд.

Снимка: БГНЕС

При сегашната ставка от 25 стотинки за час нощен труд служителите на МВР получават по 2 лв. за осем часа. Полицаите настояват заплащането да се вдигне поне на 1 лев на час.

Поканата бе отправена от шефа на полицейския синдикат СФСМВР Валентин Попов. Той изрично подчерта, че вътрешният министър Маринов разбирал добре ситуацията, защото е полицай от кариерата, но останалите нямат представа. Попов ги призова да си изберат която структура на МВР желаят и да заповядат.

Снимка: БГНЕС

Въпреки че пощадиха в критиката си Маринов, той самият даде мъгляви обещания за увеличаване на парите за нощния труд.

Според него това може да се случи най-рано догодина. Министърът заяви и друго – че няма да толерира извънредния труд да се ползва като начин за добавяне на пари към заплатите.

Снимка: БГНЕС

Засега не е ясно дали полицейските синдикати ще организират още протести. Досегашната практика сочи, че управляващите отначало винаги отказват да отпуснат допълнително пари. При засилване на напрежението обаче средства обикновено се намират.

mediapool.bg