Кламер БГ - Новини: Борисов се хвали на евролидери със снимки от разбитата нелегална фабрика за цигари

Борисов се хвали на евролидери със снимки от разбитата нелегална фабрика за цигари

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 19:01ч.
Борисов се хвали на евролидери със снимки от разбитата нелегална фабрика за цигари

Българският премиер Бойко Борисов е показал снимки от разбитата фабрика за цигари край Пловдив на европейските лидери, които участваха на срещата на върха в Познан. Той сам информира за това в профила си във Фейсбук. В срещата участваха лидерите на страните от Западните Балкани заедно с британския премиер в оставка Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел. Борисов е използвал случая, за да се похвали с последните успехи на българското правителство.

"Преди началото на срещата на върха в Познан показах снимки на колегите от разбитата вчера (четвъртък) фабрика за нелегални цигари до Пловдив. Запознах ги с данните от кампанията "Инициативата срещу незаконната търговия", които показват, че резултатът от 3.8% (делът на цигарената контрабанда в Бг) за първото тримесечие на 2019 г. и е безпрецедентен в целия ЕС", написа Борисов.

Той публикува снимка как показва нещо на телефона си на британския премиер в оставка Тереза Мей.

Кадрите на МВР от акцията

В социалната мрежа Борисов съобщи, че лидерите са обсъдили в Познан засилването на регионалното сътрудничество на Балканите. Целта е да се постигне свързаност в секторите на транспорта, енергетиката, търговията и цифровизацията.

"Ключовата дума е доверие – за това трябва да работим", каза българският премиер в изказването си на срещата. По думите му разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

"Европейската перспектива за Западните Балкани е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави", каза в речта си Борисов.

По думите му държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от ЕС. Като такъв добър пример той изтъкна подписването на Договора за добросъседство между България и Северна Македония.

Борисов отбеляза, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими.

"От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море", каза още Борисов.

"Благодаря за прекрасното домакинство на днешната среща. Благодаря на Германия за това, че го има Берлинския процес", заяви по-късно Борисов по време на съвместната пресконференция с премиера на Полша Матеуш Моравиецки, с канцлера на Германия Ангела Меркел и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Той изрази надежда, че с колегата си Зоран Заев ще направят добро председателство следващата година, когато двете държави ще бъдат домакини на Срещата на върха на Берлинския процес. "Западните Балкани са шест държави, които, за радост, са оградени само от страни на ЕС, те са вътре в Европа", подчерта българският министър-председател и допълни, че те трябва да положат усилия в опазването на мира в региона, религиозната толерантност и борбата с организираната престъпност.

"Това, което предложих на Заев, е да включим екологията и опазването на природата в нашите задачи. Ако има нещо, с което ние в Западните Балкани да се гордеем, това са красивата природа, чистотата на въздуха, на водата", посочи Бойко Борисов.

По думите му е необходимо да се осигури перспектива за младите хора, които трябва да бъдат окуражавани и поощрявани да останат на Балканите.

Полският премиер Матеуш Моравиецки заяви по време на пресконференцията, че е изключително ценно страните от Европейския съюз да споделят своя опит със страните от Западните Балкани. "Там, където съществуват някакви исторически различия, заслужава да се заложи на икономическо сътрудничество и инвестиции", каза още Моравецки. Полският премиер благодари на канцлера Ангела Меркел за подкрепата на инициативата "Берлински процес" и на българския премиер Бойко Борисов за съвместното председателство на формата, което страната ни ще има заедно с Република Северна Македония.

Ангела Меркел заяви, политическите трудности трябва да се преодоляват от всички заедно. "Ние от опита на Обединението на Германия знаем, че трябва да се изграждат мостове", допълни канцлерът Меркел. Тя поздрави България и Република Северна Македония за предстоящото съвместно председателство. Канцлерът на Германия акцентира и върху положителното развитие на отношенията между страните от Западните Балкани вследствие на честите срещи между държавните им ръководители по инициатива на българския министър-председател Бойко Борисов в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Зоран Заев изрази задоволство от напредъка по процеса на сътрудничество в региона и от активната дейност по реализирането на инфраструктурните проекти. "Такива проекти наистина показват резултата от Берлинския процес. Както каза Борисов - ние сме заобиколени от страни членки на ЕС, ние сме в Европа", подчерта в изявлението си Зоран Заев.

mediapool.bg