Кламер БГ - Новини: Кирилов ще чака 14 дни за уволнението на шефа на затворите

Кирилов ще чака 14 дни за уволнението на шефа на затворите

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 18:00ч.
Кирилов ще чака 14 дни за уволнението на шефа на затворите

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който преди дни "уволни" шефа на затворите Васил Миладинов в изявление пред медиите, все още не е издал заповед за освобождаването му. Той ще чака да изтече болничният на шефа на главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Заканата, че Миладинов ще бъде освободен доведе до напрежение сред надзирателите. В петък те се присъединиха към полицейския протест с искане за по-високо заплащане на нощния труд, а след това група от около стотина души отиде пред Министерството на правосъдието, за да иска от Кирилов мотиви за готвеното уволнение.

Министърът слезе при тях, но така и не обясни защо иска да освободи Миладинов. Вместо аргументи Кирилов акцентира върху термина "уволнение", който бил "по-скоро журналистическа интерпретация", защото юридически правилният бил "освобождаване".

На надзирателите министърът каза, че не иска да влиза в дебати по този въпрос и ги кани да обсъдят проблемите на службата. Те заявиха, че ще му отговорят дали приемат поканата след съвещание.

Досега Кирилов не е дал никакви мотиви за уволнението на Миладинов. В сряда при посещение във Върховния касационен съд той обясни, че след три часа ще подпише заповедта.

По-късно стана ясно, че шефът на затворите е излязъл в болнични.

От неразбираемите обяснения на министъра така и не стана ясно какъв е проблемът. Той първо заяви, че ходил на инспекция в ареста на националната следствена служба и видял проблемите, но вината на Миладинов била "отделно и различно събитие".

После обясни, че дирекцията, ръководена от Миладинов, имала нужда от "преодоляване на някои вероятно корупционни практики".

В петък Кирилов каза, че е направил каквото се изисква от него – да посочи временно изпълняващ длъжността. Колкото до мотивите за уволнението, такива очевидно няма към момента.

"Заявил съм, че към момента не съм постановявал такъв акт, по който да излагам мотиви. Ако постановя такъв акт, ще ви запозная веднага с мотивите", заяви министърът.

mediapool.bg