Кламер БГ - Новини: Полицаи: На границата мигрантите ще ни разкъсат

Полицаи: На границата мигрантите ще ни разкъсат

България

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 17:58ч.
Полицаи: На границата мигрантите ще ни разкъсат

Снимка: БГНЕС

Гонките с коли и бусове, превозващи мигранти, са ежедневие. Случаи на нападнати полицаи се прикриват. На границата служителите са необорудвани, често пъти без елементарна радиовръзка и без работещ телефон. Разпределени са по един човек на километър разстояние и ако срещнат група мигранти, просто няма какво да направят.

Това разказаха пред бТВ двама полицаи. Ден по-рано поредният служител пострада тежко след като бус с нелегални сирийци блъсна полицейски микробус.

Те ще ни разкъсат

"Вие нали си представяте през нощта като засечете група от 30 бежанци и сте сам и нямате обхват, нито радиовръзка, нито телефоните работят, вие не може да оцелеете. Вие трябва да се криете от тези бежанци, защото те ще ви разкъсат", заяви единият от служителите.

Според тях нелегалните не се подчиняват на никакви разпореждания. Те са готови на всичко, за да преминат през България и да продължат към Западна Европа, разказаха служителите.

Те казаха още, че приказките, че полицаите на границата са оборудвани не са верни. Раздадени са им рециклирани бронежилетки без да е ясно дали още са годни. Не се знае дали могат да спрат куршум от "Макаров". Според служителите те не могат да ги опазят и от нож.

Ако си свършим работата, сме виновни

Най-фрапиращият случай на гонка, за който разказаха анонимните служители, е през осем областни дирекции. Сигнал, че шофьорът не се подчинява е подаден още в Малко Търново. Колата е спряна едва край София.

"Ако си свършим работата, сме виновни. Ако случайно тази кола катастрофира, понеже сме й сложили шипове и мигрантите, които са вътре, пострадат. Това означава, че мен ме съдят и аз отивам в затвора за това, че съм си свършил работата", заяви единият служител.

Полицаите допълниха, че по инструкция трябва само да следват бягащите и да се опитват да ги спрат. Затова те всеки път се надявали да няма пострадали при инцидента. А обикновено гонките завършват с инцидент.

Шиповете ги возим в колата

Полицаите разказаха още, че в момента началниците в МВР не искат да поемат никаква отговорност. Единственото, което ги интересува, са заплатите. Когато стане ясно, че някъде са нужни пет или десет човека, се пращат, без изобщо да се мисли дали могат да изпълнят задачата.

"Доколкото съм запознат, по областните дирекции има налични шипове, но не можели да ги използват, защото трябва да се иска разрешение от дежурния (т.нар оперативна дежурна част, където се докладва б.р.). Дежурният няма да поеме отговорност. И шиповете, общо взето, се возят в автомобила", разказа служителят.

Според тези полицаи повечето им колеги изобщо не са подготвени да боравят с оръжие и дори могат да бъдат опасни за себе си в стресова ситуация.

mediapool.bg