Кламер БГ - Новини: МВР си търси палки и пластмасови белезници

МВР си търси палки и пластмасови белезници

България

|
Пет, 25 Ноем 2022г. 08:12ч.
МВР си търси палки и пластмасови белезници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

МВР е обявило две обществени поръчки – за купуване на палки тип "тонфа" и пластмасови белезници за еднократна употреба, тип "свински опашки". За оборудването ще бъдат платени общо над 80 хил. лв., става ясно от документите към търговете.

В тях не е записано от коя служба ще бъдат използвани. Преди години силовото ведомство обяви сходна поръчка като тогава белезниците и палките бяха за граничната полиция. В последните месеци тази структура се опитва да се справи с големия мигрантски натиск по турската граница. Редовите полицаи не само от гранична от години твърдят, че са лошо оборудвани и често им се налага сами да си купуват консумативи и дори униформено облекло.

Срещу 41 хил. лв. без ДДС МВР иска да купи над 8300 еднократни белезници. Те трябва да вървят в комплект с чанти за носенето им. Освен това трябва да се доставят и ножчета за разрязването им. Изискванията са белезниците да са с предпазен ръб, за да не се наранява задържаното лице. Такъв тип оборудване е широко използвано от различни полицейски служби по света. То предполага бързо обездвижване на арестувания. В изискванията на МВР е записано, че трябва да издържат на поне 140 кг сила на разкъсване.

За палките "тонфа" ще се платят над 37 321 лв без ДДС. Бройката им не е уточнена. Това ще се направи след сключване на договора.

За проблемите с оборудването в МВР се заговори отново след инцидентите със загинали полцаи през последните месеци. В края на юли в Бургас автобус, пълен с мигранти, се блъсна в патрулка, убивайки двама служители в нея. Преди няколко седмици граничарят Петър Бъчваров от Елхово бе застрелян до граничната ограда с Турция. Тогава ръководството на МВР обяви, че започва раздаване на дълго оръжие. Главният секретар Петър Тодоров обаче призна, че служителите първо трябва да минат на обучение как се борави с него. Основното служебно оръжие в МВР и досега остава пистолет "Макаров".

mediapool.bg