Кламер БГ - Новини: Радев не прие оставката на главния секретар на МВР

Радев не прие оставката на главния секретар на МВР

България

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 18:31ч.
Радев не прие оставката на главния секретар на МВР

Петър Тодоров, Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Петър Тодоров остава на поста си. Президентът Румен Радев отказа да приеме оставката му, подадена след поредния инцидент с мигранти, при който тежко пострада полицай. Часове по-рано държавният глава даде да се разбере, че няма да търси сметка за състоянието на МВР от сегашното ръководство. Той отхвърли исканията и за оставка на вътрешния министър Иван Демердиев, поискана от ГЕРБ. Радев заяви, че когато партиите направят редовно правителство, могат да искат оставки.

МВР не може да е заложник

"Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции. Президентът Румен Радев не приема главен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г. Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване".

Това гласи съобщението на прессекретариата на Радев. Тодоров застана на най-високата професионална длъжност в МВР при предишното служебно правителство, когато министър бе Бойко Рашков. Двамата запазиха постовете си и по време на редовния кабинет, а Тодоров – и до момента.

През последните месеци обаче се случиха два трагични инцидента с полицаи. Двама служители загинаха в Бургас, след като патрулката им бе ударена от автобус, пълен с нелегални сирийски мигранти. Проверка на случая показа множество слабости в гранична полиция, а Демереджиев заяви, че има и данни за корупция. Преди няколко седмици пък граничният полицай Петър Бъчваров бе застрелян до граничната ограда с Турция. Катастрофата от сряда на входа на София бе поредната. Бус, пълен с мигранти, удари полицейския микробус, а служителят Кирил Петков бе опериран по спешност заради тежка мозъчна травма. Часове по-късно главният секретар обяви, че се оттегля от поста и поиска законови промени за по-строги присъди срещу каналджиите.

Ще ни разкъсат

Нови текстове в НК бяха представени от вътрешния министър Демерджиев. Той обясни, че целта да се ликвидира възможността за условни присъди за каналджийство. Дали и кога те ще бъдат приети, не се знае.

Междувременно обаче служители на МВР разказаха пред бТВ потресаващи неща за ситуацията във вътрешното ведомство. Те заявиха, че работят по инструкции, които не им позволяват да действат със сила срещу мигранти и каналджии, а ако го направят, ще бъдат виновни. Според тях полицаите по границата носят рециклирани бронежилетки с изтекла годност, разставени са на по километър един от друг, нямат радиовръзка и ако попаднат на група мигранти, не могат да направят нищо, защото ще бъдат разкъсани.

mediapool.bg