Кламер БГ - Новини: Подготвя се нов документ между Скопие и София?

Подготвя се нов документ между Скопие и София?

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 13:59ч.
Подготвя се нов документ между Скопие и София?

Сн. БГНЕС

Подготвя се нов документ за добросъседство между България и Северна Македония, който може да бъде подписан по време на първата визита на Кирил Петков в Скопие следващата седмица, съобщи близкият до опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ вестник Vecer.mk.

Според информацията на изданието документът трябва да е под формата на анекс, рамка, пътна карта или друго допълнение към Договора за добросъседство с България от 2017 година.

България отдавна настоява за подписването на нов документ с ясни ангажименти и срокове, но засега информацията не е потвърдена официално.

Според вестник "Вечер" обаче документът е съгласуван и детайлизиран в началото на годината, когато в Скопие бе съветникът по външна политика на българския министър-председател Весела Чернева.

Преди ден Консултативният съвет по национална сигурност към президента Румен Радев потвърди, че и новото правителство ще следва досегашната българска позиция, която не предвижда компромиси към Скопие.

Въпреки надеждите на македонските управляващи към новия кабинет на Кирил Петков засега не се очертава бърз пробив. Още повече, че Скопие досега не е показало готовност да предприеме реални стъпки в отговор на българските изисквания.

Очаква се обаче диалогът да бъде засилен. Такава заявка даде и номинираният за нов премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски, който се очаква да замени на поста Зоран Заев.

Вестник "Слободен печат" коментира, че опозицията и в България, и в Северна Македония, критикува действията на управляващите по двустранния спор.

От основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ коментираха, че македонският народ не се нуждае от фалшиви оптимистични изявления, а има нужда от дипломатическа готовност, капацитет и решителност в преговорите.

mediapool.bg