Кламер БГ - Новини: Минималната заплата и парите на учителите няма да се повишат със задна дата

Минималната заплата и парите на учителите няма да се повишат със задна дата

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 15:05ч.
Минималната заплата и парите на учителите няма да се повишат със задна дата

Заседанието на бюджетната комисия с председател Любомир Каримански (ИТН), Снимка: БГНЕС

Повишението на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. най-вероятно ще влезе в сила от 1 април и няма да важи със задна дата, стана ясно на заседание на бюджетната комисия в парламента. Зам.-министърът на финансите Росица Велкова обясни в отговор на въпрос на Красимир Вълчев от ГЕРБ, че повишението ще бъде включено в разчетите на държавния бюджет от началото на второто тримесечие.

По отношение на възнагражденията на учителите, които зависят от стандартите за издръжка, има теоретична възможност за увеличение със задна дата от 1 януари. Най-вероятно обаче и повишението на учителските заплати ще е само за деветтте месеца от април до декември. Очаква се то да бъде с по-малък процент в сравнение с ръста в предходни години.

През уикенда финансовият министър Асен Василев потвърди, че тази година не се предвижда увеличение на заплатите на служителите в министерствата през общото перо за издръжка. Теоретична възможност възнагражденията да растат ще има само от икономии заради съкратени кадри, стана ясно от думитге на Василев.

Преди Нова година той обяви, че правителството възнамерява да освободи около 30 000 чиновници, като започне със служителите в пенсионна възраст. Съкращенията вече са стартирали, като до момента са освободени около 1500 души, а Министерският съвет е гласувал 30 млн. лв. за компенсации, посочи Василев.

Изключение от политиката на задържане на доходите в бюджетната сфера ще има само в сектори с договорени ръстове като образованието и отделни позиции, обвързани с размера на средната заплата.

Във вторник бюджетната комисия в парламента прие на първо четене законопроект, с който се уреждат бюджетни въпроси до приемането на държавния бюджет за 2022 г. Министерството на финансите обеща да внесе проектобюджета в Народното събрание до 31 януари, като се очаква той да бъде приет до края на февруари.

От обясненията на Асен Василев се разбра, че проектът ще бъде преходен документ, в който не се предвиждат значими нови политики. Такива ще бъдат заложени в бъдещата актуализация на бюджета в средата на годината, когато четворната коалиция трябва да е готова с предложения за реформи в ключови сектори.

mediapool.bg