Кламер БГ - Новини: Желаещите да станат учители могат да кандидатстват до 15 март по програмата "Заедно в час"

Желаещите да станат учители могат да кандидатстват до 15 март по програмата "Заедно в час"

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 14:32ч.
Желаещите да станат учители могат да кандидатстват до 15 март по програмата "Заедно в час"

Желаещите да станат учители могат да кандидатстват до 15 март по програмата

До 15 март 2022 г. е последната възможност на желаещите да станат учители по програмата "Нов път в преподаването" на фондацията "Заедно в час", съобщиха от организацията.

Програмата за професионално и лидерско развитие вече 11 години обучава и подкрепя силно мотивирани хора с или без предишен педагогически опит да работят като учители и да допринасят за успеха на всички ученици в България.

"Нов път в преподаването" вече се прилага в цялата страна - в разнообразен профил от училища.

Кандидатстването става на сайта zaednovchas.bg, като бъдещите учители преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата.

"Нов път в преподаването" предлага на участниците специализирано обучение, подкрепа от ментор, намиране на позиция в училище, учителска правоспособност (ако участниците нямат такава), възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства.

Всички обучения, включени в програмата, непрекъснато се адаптират за нуждите на новите учители, като от 2020 г. има и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда.

Допълнителните възможности за съвременно обучение и подкрепата през двете години на програмата провокират все повече хората с педагогическо образование (наскоро завършили студенти по педагогика или педагози, които дълго време не са работили в училище) също да кандидатстват за програмата.

От началото на тазгодишната кампания за нови учители през септември 2021 г. вече над 4000 души са проявили интерес към "Нов път в преподаването".

По традиция най-много кандидати за учители има от големите градове на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, които са завършващи студенти и млади професионалисти с до 10 години професионален опит.

Освен от педагози, засилен интерес проявяват и кандидати, завършили икономически и технически специалности, което е новост в сравнение с предходни години. Част от икономическите специалности позволяват квалифициране на кандидатите като учители по математика. Последните години това е един от предметите, за които има повишено търсене и недостиг на преподаватели в цялата страна.

Всички кандидати за програмата "Нов път в преподаването" преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в нея.

Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност. Ако нямат такава, одобрените участници придобиват квалификация в рамките на програмата.

Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2022 г., желание за работа за успеха на всички ученици и готовност за работа като учител на пълен работен ден за минимален период от две години.

По програмата се търсят учители за цялата страна. Назначенията в училище зависят от наличните позиции в училищата и от профила на участниците в програмата.

През учебната 2021/2022 година над 150 учители от програмата работят в 89 училища партньори в 20 области на страната - Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Фондацията "Заедно в час" работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование - независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му.

mediapool.bg