Кламер БГ - Новини: Пловдив не е получил и лев дивидент от съдружието си с Гергов

Пловдив не е получил и лев дивидент от съдружието си с Гергов

България

|
Вт, 31 Ян 2023г. 13:50ч.
Пловдив не е получил и лев дивидент от съдружието си с Гергов

Пловдив не е получил и лев дивидент от съдружието си с Гергов

Община Пловдив не е получила и лев дивидент от съдружието си с бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов. Местната власт има обща фирма с Гергов - "Пълдин туринвест", която пък държи мажоритарен дял в Пловдивския панаир. Местната власт обаче до момента не е получавала дивидент нито от едното дружество, нито от другото.

Това стана ясно по време на заседанието на временната комисия, която трябва да разгледа казуса с овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов. На самото заседание не бяха изнесени някакви нови факти около опитите на почетния консул на Русия да увеличи значително влиянието си в дружеството, в което собственост към момента имат държавата и община Варна. Самото заседание на практика беше бойкотирано от почти всички замесени в казуса. Присъстваха единствено експерти от община Пловдив, както и общински съветници от две от групите в общинския съвет в града, които се опитват да спрат схемата на Гергов – "Демократична България" и "Кауза Пловдив". Представители на община Варна, в която е ключът към разрешаването на казуса, нямаше.

Никакви печалби

От информацията, дадена от експертите от община Пловдив, стана ясно, че от 2006 г. досега панаирът е бил на печалба в 6 от тези 16 години. Последно положителен финансов резултат е отчетен през 2016 г. - 10 млн. лева, и през 2018 г. - 3.8 млн. лева. "Резултатът от дейността е неразпределена печалба от 21 млн. лева и непокрита загуба от 26.34 млн. лева", каза директорът на "Стопански дейности" в община Пловдив Таня Юриева. Тя допълни, че въпреки че дружеството, което управлява панаира, все пак е реализирало печалби, общината, която има собственост в него чрез участието си в друга фирма - "Пълдин туринвест", не е получила и лев дивидент.

Причината е, че противно на два закона – този за счетоводството и Търговския закон, както и на учредителните решения и на устава на "Международен панаир Пловдив", годишните финансови отчети на фирмата не се приемат всяка година. Не се взимат и решения какво да се прави с печалбата и дали да се разпредели дивидент. Приета е странната практика годишните финансови отчети да се приемат за период от 10 години и така акционерите не получават дивиденти. Въпреки че дори е уредено за какво трябва да се харчат парите от съдружието с Гергов, които постъпват в бюджета на Пловдив.

От изнесената информация може да се допусне, че вероятно и държавата, която е съакционер на Гергов в изложбения център, не е получавала дивидент за акциите си.

Същата практика с приемане на финансови отчети на 10 години имало и в "Пълдин туринвест", което по думите на Юриева е по-печелившото дружество. Тя допълни, че през 2020 г. тази фирма е приела десетгодишни финансови отчети, а решения за разпределение на печалбата никога не са взимани.

"Това е новост за световното счетоводство! Този подход е много интересен за света на бизнеса, ако е законен, а всички тук сме икономисти и юристи, и не сме чули за подобно нещо. Струва си да помислим за законодателна инициатива в това отношение", коментира Румен Гечев от БСП.

Ключът е във Варна

По време на заседанието представителите на община Пловдив, както и общинските съветници Веселина Александрова от "Демократична България" и Румяна Толова от "Кауза Пловдив" за пореден път обясниха, че ключът за трайното блокиране на схемата на Гергов за панаира всъщност е в община Варна. Те припомниха, че на последното си заседание по казуса общинският съвет в Пловдив прие декларация, в която призовава общинския съвет във Варна отново да вземе решение да върне акциите си в панаира на държавата (29%). Поискаха и съдействие от държавата и парламента за това, включително и за осигуряването на 16 млн. лева, с които Пловдив да откупи дела на Варна в изложбения център.

В противен случай опитите на Гергов да овладее панаира през акциите на Варна могат да продължат до безкрай. Те минават през постоянно свикване на общи събрания на "Пълдин туринвест", на които да се взима решение Варна да се приеме като акционер в това дружество, а апортната вноска на общината да са акциите ѝ в панаира. Акции, които местната власт във Варна, ръководена от кмета Иван Портних от ГЕРБ, трябваше да върне на държавата.

Към момента обаче общинското ръководство на Варна не дава признаци, че ще се съобрази с декларацията на колегите си от Пловдив.

Държавата в лицето на Министерството на икономиката, което е съакционер в панаира, също не показва воля да се опита да се справи с проблема.

Ефективност нулева

В същото време ефективността от работата на временната комисия по казуса вероятно ще е нулев. Тя не успя да събере на едно място замесените в историята Гергов, бившият премиер Бойко Борисов, кметовете на Пловдив и Варна, бившият икономически министър Корнелия Нинова.

Очаква се комисията да излезе с доклад и евентуално да изпрати събраната информация на прокуратурата. В същото време до разпускането на парламента остана много малко време. Освен това въпросната информация и към момента е публична, а преди почти три години главният прокурор Иван Гешев обяви, че държавното обвинение ще провери детайлно приватизацията на изложбения център. До момента публичен обявен резултат от тази проверка няма.

mediapool.bg