Кламер БГ - Новини: Парламентът не хареса плана за модернизация на армията и поиска нов

Парламентът не хареса плана за модернизация на армията и поиска нов

България

|
Вт, 31 Ян 2023г. 15:20ч.
Парламентът не хареса плана за модернизация на армията и поиска нов

Сн. БГНЕС

Парламентът възложи на Министерски съвет да изготви нова подробна програма за модернизация до три месеца и окончателно отхвърли внесения от служебното правителство на Гълъб Донев план за модернизация.

Против се обявиха депутатите от "Възраждане", а от БСП се въздържаха.

Служебният военен министър Димитър Стоянов вече изрази несъгласието си с решението, като според него може да се блокира модернизацията на армията.

Депутатите изискаха от Министерския съвет да внесе програма с всички проекти с ясни финансови параметри и без скрити разходи с конкретен срок за изпълнение, за да се даде гаранция за модернизацията на армията.

Програмата, предложена от служебния кабинет, предвижда 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО на обща стойност над 6.6 млрд. лева. Трябва да бъдат закупени бронирани машини, подводници, ПВО, 3D радари и друга техника, която да се изплаща разсрочено. Още в самото начало, обаче, имаше съмнения, че някои от предвидените проекти не са остойностени реалистично и може да се окажат далеч по-скъпи.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) коментира, че подобна програма трябва да бъде предложена и реализирана от правителство с мандат, което има не само политическата подкрепа да провежда дългогодишна програма, но и възможности за провеждане и на финансова политика.

По думите му служебното правителство не трябва да ангажира с дългосрочни финансови разходи Народното събрание и българската държава.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че предвид променената среда за сигурност, особено след войната в Украйна, се налага отново да бъде направен преглед на проектите за превъоръжаване и модернизация на армията.

Николай Дренчев ("Възраждане") каза, че "няма как ние, едно Народно събрание, което утре го разпускаме, да възлагаме на едно служебно правителство, назначено за 2 или 3 месеца, да фиксира неща, които са за десет години напред".

"Предполагам, че евроатлантическото мнозинство в това събрание силно се притеснява от това, че след следващите парламентарни избори Министерството на отбраната, като и останалите министерства ще бъдат управлявани от "Възраждане" и именно поради тази причина искат да ни вържат ръцете", коментира Дренчев.

mediapool.bg