Кламер БГ - Новини: Българият посланик се върна в Северна Македония

Българият посланик се върна в Северна Македония

България

|
Вт, 31 Ян 2023г. 17:00ч.
Българият посланик се върна в Северна Македония

Сн. БГНЕС

Българският посланик Ангел Ангелов се е върнал в Скопие, потвърдиха от българското външно министерство, след като информацията първо бе съобщена от Скопие.

България изтегли посланика си за консултации в София заради побоя на секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков, а Скопие определи тази стъпка като "непропорционална".

От МВнР уточняват, че Ангелов е бил част от официалната делегация на вътрешния министър Иван Демерджиев в Скопие преди ден и е останал в страната.

"В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава", посочват от българското външно министерство

САЩ призоваха София и Скопие бързо да решат споровете си

На този фон САЩ призоваха България и Северна Македония да намалят напрежението помежду си и да разрешат двустранните спорове.

"Призоваваме България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове. Бъдещето на РСМ е в ЕС. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се посочва в позицията на Държавния департамент, публикувана в "Гласът на Америка".

Тази седмица двете държави обсъждат общи мерки, които да не доведат до ново повишаване на напрежението около отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие.

Македонските власти обявиха, че обмислят да не допуснат до страната някои български лица, но в крайна сметка не се взе подобно решение.

София предупреди, че при подобна стъпка ще последва "безпрецедентен отговор".

Македонските управляващи призоваха за конституционни промени

На този фон вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония

Боян Маричич коментира, че "колкото по-скоро постигнем консенсус и завършим конституционните промени, толкова по-скоро ще продължим напред към ЕС".

Основното българско изискване, за да започне Скопие реални преговори за членство в Европейския съюз, е вкарването на българите в конституцията. На този етап изпълнението му изглежда невъзможно заради съпротивата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която разви силна антибългарска кампания и стои зад част от провокациите към България.

Маричи добави, цитиран от БТА, че страната вече няма оправдания, че някой блокира еврочленството й и всичко зависи от самата Република Северна Македония.

Той посочи, че правителството категорично има като свой приоритет европейската интеграция и очаква тя да се превърне в приоритет и на други политически партии в парламента.

По думите на Маричич, ако скринингът завърши успешно и пътните карти по различните клъстери бъдат подготвени до пролетта, може да се очаква до началото на лятото тези документи да бъдат представени пред Съвета на министрите на Европейския съюз за разглеждане.

"Сигналите са тук, всичко е написано и ние трябва да го направим", посочи Маричич.

mediapool.bg