Кламер БГ - Новини: Заплатите в болниците вече са законово обвързани с нивата в КТД

Заплатите в болниците вече са законово обвързани с нивата в КТД

България

|
Вт, 31 Ян 2023г. 15:01ч.
Заплатите в болниците вече са законово обвързани с нивата в КТД

Заплатите в болниците вече са законово обвързани с нивата в КТД

Законът вече позволява въвеждането на изисквания за това основните възнаграждения на лекарите, медицинските сестри и санитарите да не бъдат по-ниски от договореното в Колективния трудов договор (КТД) в сектора. Това беше прието окончателно с промени на второ четене в Закона за здравното осигуряване, предложени от "Продължаваме промяната". Промените целят да запълнят съществуващите празноти в законодателството, които позволиха идеята на ПП за намаляването на ножицата в заплащането на медиците да бъде бламирана от заинтересовани болници чрез съдебни жалби през лятото на тази година.

С приетите във вторник поправки вече е изрично разписано, че националните рамкови договори между НЗОК и Лекарския съюз съдържат изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти и те не могат да са по-ниски от разписаните в КТД. Предвижда се и методика за финансиране на медицинския персонал в болниците в отдалечени и труднодостъпни райони.

"Това означава налагане на минимален стандарт за достойно заплащане на труда и повишение на сегашните заплати в повечето болници", коментираха от ПП във вторник.

Промените целят да намалят диспропорциите в заплащането между здравеопазването и други сфери, като образование например. Те ще лишат директорите на болници от основния механизъм, с който сега държат служителите си в подчинение – чрез поддържане на ниски основни заплати и допълването им с бонуси, разпределяни по субективни критерии.

Средствата за по-високи заплати в общинските болници ще се гарантират чрез нова методика за допълнително целево финансиране от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болници в отдалечени, труднодостъпни населени места и които са единствени в съответната община. Ще се създаде механизъм за осигуряване на средства за възнаграждения за приоритетни болници по критерии, определени от Министерството на здравеопазването. Той ще включва и договаряне между Българския лекарски съюз и НЗОК.

Българският фармацевтичен съюз и НЗОК пък ще разработят методика за подпомагане на аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони, които са единствени в съответната община, както и на такива с денонощен режим на работа. По този начин ще се стимулират аптеки в населени места без аптеки или без денонощни аптеки да работят по договори с НЗОК. Това ще подобри достъпа на пациентите до лекарствени продукти.

Новите финансови механизми за осигуряване на по-високи заплати в болниците и за нова регионална политика за достъп до здравни дейности и лекарства трябва да бъдат остойностени и заложени в бъдещия Закон за бюджета на НЗОК за 2023 г., който предстои да бъде приет от следващия парламент.

mediapool.bg