Кламер БГ - Новини: Пиарката на премиера купила луксозна къща за 1 млн. лв.

Пиарката на премиера купила луксозна къща за 1 млн. лв.

България

|
Нед, 07 Юни 2020г. 20:39ч.
Пиарката на премиера купила луксозна къща за 1 млн. лв.

Шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова, която в събота бе атакувана от обвиняемия Васил Божков заради редовни срещи с него, е закупила луксозна къща в с. "Бистрица" до София за около 1 млн. лв., съобщи Атанас Чобанов от "Биволъ" във Фейсбук профила си. Впоследствие Арнаудова потвърди за придобивката.

"От юли 2019 г. Шехерезада е горда собственичка на вила в с. Бистрица за над 1 млн. лв. С разчупена архитектура, изглежда много шукаритетна, както се вижда от Google Maps", пише Чобанов.

Той публикува и извадка от имотния регистър, от която се вижда, че Арнаудова е придобила къщата през юли 2019 г. заедно със съпруга си Делян Димитров.

Имотът е записан с материален интерес от 1 056 148 лв. Продавачът е чуждестранно лице.

Според справката имотът е разположен на ул. "Манастирска" 1Б в село Бистрица, вилна зона "Манастира". Зданието е с 271 кв. м. застроена площ и е на два етажа върху терен от 1128 кв. м. Чобанов твърди, че в идните дни ще направи опит да заснеме луксозната постройка и с дрон.

Освен с луксозната къща семейството на Арнаудова разполага и с апартамент от 198 кв. м. в София, в кв. "Горна баня", за 352 000 лв.

И двата имота са купени с кредити от Банка ДСК. Първият кредит е изтеглен през 2015 г., като сумата е върната за 57 месеца и ипотеката е вдигната.

Чобанов задава въпрос на Арнаудова какъв е месечният доход на семейството, така че да може да си позволи да плаща огромните кредити от Банка ДСК, при положение че и съпругът й работи в държавна компания – "Булгартрансгаз".

Според експерти обявената застроена площ (271 кв. м.) всъщност не е критерий за размера на имота. Много по-важна е т. нар. "разгъната застроена площ" (РЗП), която може да се окаже и в пъти по-голяма.

Все пак основният въпрос остава доколко банковият кредит съответства на доходите, защото сам по себе си той не е достатъчен, за да обясни произхода на средствата. При бившия шеф на КОНПИ Пламен Георгиев например се оказа, че един от заемите му е бил изплатен на банката (ПИБ) няколко седмици след получаването. За да се изяснят всички тези въпроси, обикновено се назначава ревизия от НАП. Тъй като данъчната агенция обаче е подчинена на правителството, не е ясно как ще се гарантира нейната независимост в този казус.

Арнаудова потвърди пред Mediapool за луксозния имот.

"Всичко е надлежно декларирано. Информацията е публична. Къщата е с ипотечен кредит от Банка ДСК и в този ред на мисли все още не е наша собственост, а собственост на банката. Сделките са правени само по банков път, на пазарни цени и всичко може да проследите и лично, защото съм го декларирала", заяви Арнаудова.

В събота Арнаудова бе атакувана от Божков, че редовно е посещавала офиса му на ул. "Московска" 43. Тя самата отговори, че той е искал нещо от нея, а не обратното и самата тя имала какво да разкаже, ако атаките продължат.

mediapool.bg