Кламер БГ - Новини: Подпорната стена на плажа Алепу е с разрешение за ползване още от февруари

Подпорната стена на плажа Алепу е с разрешение за ползване още от февруари

България

|
Пон, 08 Юни 2020г. 12:47ч.
Подпорната стена на плажа Алепу е с разрешение за ползване още от февруари

Подпорната стена на бившия Шофьорски плаж в местността "Алепу" има разрешение за ползване, издадено от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) още през февруари тази година. Това показва справка в регистъра на документите на сайта на дирекцията.

Това означава, че по документи всичко с първия етап от изграждането на курортния комплекс "Алепу вилидж" - укрепването на свлачището на плажа, е завършен и приет от ДНСК без забележки. Въпреки това строителният контрол уж проверява брегоукрепителното съоръжение по нареждане на Върховната административна прокуратура. Подпорната стена видимо се състои от 4 етажа, има асансьорни шахти и стълби. Първата проверка на районната дирекция на строителния контрол в Бургас от миналата седмица не установи проблеми по строежа.

Тогава директорът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев обясни, че това, което се вижда с просто око, "не представлява стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове". Той допълни, че въпросните "обеми", които по документи са подпорна стена, в последствие могат да бъдат вградени в бъдещия хотел. Неговото изграждане е втори етап от строителството на "Алепу вилидж".

Последва проверка на директора на ДНСК арх. Иван Несторов, разпоредена от премиера Бойко Борисов. Несторов заяви, че от февруари миналата година има заповед за спирането на строежа на подпорната стена и тя не е отменена. Междувременно през почивните дни бТВ разпространи кадри на съоръжението от май миналата година, на които се вижда, че от тогава досега е направен повече от един етаж от грубия строеж. Данните от регистъра на ДНСК пък показват, че този първи етап дори вече е въведен в експлоатация и приет от ДНСК.

По-рано през деня бившият служител на РДНСК – Бургас Любомир Йорданов коментира пред бТВ, че крайното решение за подписването на разрешението за въвеждане в експлоатация е на шефа на ДНСК арх. Несторов.

В петък премиерът Борисов коментира, че вторият етап – бъдещият хотелски комплекс, "с голяма степен на вероятност няма да се случи", а от подпорната стена ще стане "прекрасно местообитание за птици и животни".

Инвеститор в брeгоукрепителното съоръжение и в бъдещия комплекс е строителната компания "Главболгарстрой". От там още миналата седмица заявиха, че строежът в местността "Алепу" е бил временно спрян, но след като се оказало, че всичко е изрядно, изграждането му е продължило, а първият етап вече официално е приключен.

По неофициална информация вторият етап засега ще бъде замразен. Причината е негативната обществена реакция след изграждането на подпорната стена.

mediapool.bg