Кламер БГ - Новини: Депутат от БСП скандализира жените в армията

Депутат от БСП скандализира жените в армията

България

|
Пон, 08 Юни 2020г. 14:17ч.
Депутат от БСП скандализира жените в армията

Депутатът от БСП и генерал от резерва Кольо Милев скандализира жените в армията, разпалвайки отново дебата какви длъжности заемат и как изпълняват задълженията си.

"Броят на жените военнослужещи в последно време нараства чувствително, включително и делът им в контингентите зад граница. Известно е на какви длъжности обикновено се назначават жени, избягват се строевите. Увеличението на техния дял води до негативен ефект и трябва да бъде ограничено по някакъв начин. То води до много повече социални разходи, като майчински, болнични и т.н. Налице са повече отсъствия от работа заради здравни проблеми, свързани с децата, което влияе на състоянието на подготовката и поражда проблеми в колективите", каза Милев в интервю за специализираното издание otbrana. com.

В отговор на неговото твърдение председателят на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) Мария Крашевска излезе с позиция до изданието, в което пише, че дамите с пагони са огорчени и несъгласни с твърденията на депутата.

"Тези твърдения биха могли да доведат до

възникване на напрежение между военнослужещите–мъже и жени и предполагат създаването на предпоставки за нарушаване на принципа за равнопоставеност", каза Крашевска.

Тя посочва, че в момента жените–военнослужещи са 16% от общия числен състав на армията, което е на нивото на останалите армии на страните-членки на НАТО.

"В следствие на това, респективно се увеличава и

делът им в контингентите от Въоръжените сили на Република България, участващи в операции и мисии на НАТО и ЕС извън територията на страната, като до момента не е надвишавал 9 % от състава на контингентите", се посочва в позицията на

Сдружението на жените военнослужещи

В нея се дава за пример, че при някои от мисиите се налага да се претърсват и обискират жени и деца, което в съответствие с международното законодателство, задължително се извършва от жени-военнослужещи.

"По отношение на цитираните социални разходи като "майчински, болнични и т.н.", законодателят на национално ниво по условията на Кодекса на труда и Закона за отбраната и въоръжените сили е решил кога, на кого и при какви условия да се предоставят тези "социални разходи", пише тя.

"Не сме съгласни категорично и с изказването, че "Едни се товарят с повече задачи, за да покрият отсъствието на жените". В Българската армия безспорно служат амбициозни, съпричастни и смели жени-военнослужещи, които отстояват своите принципи, развиват се, усъвършенстват своите възможности и служат рамо до рамо със своите колеги. Прочетеното от нас, интервю, не способства за издигането и утвърждаването

авторитета и престижа на българския военнослужещ", завършва позицията.

Преди десетина години този дебат беше особено актуален. Присъствието на жените в поделенията все още се приемаше за нещо обичайно. В някои поделения се говореше, че жените военнослужещи се възползват от статута на "слабия пол" и отклоняват деликатно част от задълженията си. Твърдеше се също, че често избират кариера под пагон единствено заради мисълта за добре платено майчинство, но в последните години отношението се промени.

През 2009 година генералите от Сухопътни войски дори публично се обявиха срещу широкото дамско присъствие в армията.

mediapool.bg