Кламер БГ - Новини: Пиар общността защити журналистите от атаките на Костадинов

Пиар общността защити журналистите от атаките на Костадинов

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 18:01ч.
Пиар общността защити журналистите от атаките на Костадинов

Пиар общността защити журналистите от атаките на Костадинов

Пиар общността в България излезе с позиция срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, след като по-рано тази седмица той се опита да изгони журналист от пресконференция в сградата на БТА.

В сряда Костадинов заяви, че партията му умишлено не съобщава на някои медии за предстоящите ѝ събития. Той назова поименно "Дневник", "Капитал", Mediapool и "Клуб Z", нарече ги "жълто-кафяви отходни тръби" и призова техните журналисти да напуснат залата, защото не искал да е в едно помещение с тях и да отговаря на въпросите им. Това не стана и лидерът на "възраждане" прекрати пресконференцията, но говори с репортерите, макар и на стълбището

"Изразяваме категоричната си позиция, че подобни действия като отношение към представители на медиите са абсолютно недопустими в едно демократично общество. Такова отношение е пряка атака към равнопоставеността на медиите и дава сигнали за намерения за посегателства срещу свободата на словото", се казва в позиция на Етичната комисия към Българска асоциация на ПР агенциите и на Комисията за професионална етика на Българско дружество Връзки с обществеността.

Те изразяват готовност като представители на професионалната комуникационна общност в България да подкрепят медийните организации и журналисти в техни действия и инициативи, които "да бъдат насочени към осъждането и противодействията на подобни акции".

"Политиците носят своята отговорност пред обществото и това трябва да бъде видимо. В условия на кризи, каквито имаме немалко през последните години, сме длъжни да запазим професионализма и да сме безкомпромисни към всякакви посегателства срещу демократичните ценности", пише още в позицията.

mediapool.bg