Кламер БГ - Новини: Радев твърдо против оръжия за Украйна и подкрепа за членството й в НАТО

Радев твърдо против оръжия за Украйна и подкрепа за членството й в НАТО

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 18:32ч.
Радев твърдо против оръжия за Украйна и подкрепа за членството й в НАТО

Сн. ЕПА/БГНЕС

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега означава война НАТО – Русия". Така президентът Румен Радев защити решението си да не се присъедини към девет негови колеги от Източна и Централна Европа, които подкрепиха влизането на Украйна в НАТО.

"Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандуващ ще работя срещу въвличането на България във войната без значение под какви красиви фрази това се прикрива. Трябва да гледаме на този въпрос изключително сериозно", посочи той пред журналисти в Прага, където участва в срещата на лидерите ЕС.

Радев за пореден път се обяви срещу изпращането на оръжия за Украйна и критикува "Демократична България", която обяви, че ще внесе подобно решение в новия парламент.

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна", каза той.

България и Унгария са единствените държави в ЕС и НАТО, които не оказват директна военна подкрепа за отбраната на Украйна, но в новия парламент има условия това да се промени.

Радев посочи още, че ще предостави на партиите "достатъчно време, така че да могат да обсъдят принципите и приоритетите и да се излъчи управленско мнозинство и правителство".

"Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място интересите на българските граждани. Изключително важно е да имаме парламент, защото нашият български конституционен модел на властта се основава върху парламента", коментира той.

Радев коментира и обсъждания таван на цените на газа в ЕС.

"Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври комисията да предложи стъпки така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на европейския пазар за газ".

mediapool.bg