Кламер БГ - Новини: Пентагонът: Конфликтът в Украйна ще продължи с години

Пентагонът: Конфликтът в Украйна ще продължи с години

Свят

|
Вт, 05 Апр 2022г. 23:53ч.
Пентагонът: Конфликтът в Украйна ще продължи с години

Ген. Марк Мили, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пентагонът смята, че конфликтът в Украйна ще се проточи и може да продължи с години, заяви във вторник пред комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили.

"Мисля, че този конфликт ще бъде много продължителен. Също така смятам, че продължителността му ще се измерва поне с години. Не знам дали можем да мислим за десетилетие, но поне за няколко години със сигурност", каза Мили по време на изслушването. Той заяви, че това е продължителен конфликт между Русия и Украйна, в който САЩ и съюзниците и партньорите от НАТО "ще бъдат въвлечени за доста дълго време".

Ден по-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че според оценките на Вашингтон "следващата фаза на украинския конфликт може да се измерва с повече от месеци".

По думите на ген. Марк Мили вероятността за сблъсък между големите световни сили нараства.

"Изправени сме пред две глобални сили - Китай и Русия, всяка със значителни военни способности, които възнамеряват да променят основания върху правилата настоящ световен ред. Навлизаме в свят, който става все по-нестабилен и потенциалът за значителен международен конфликт се увеличава, а не намалява", подчерта Мили. По думите му руската инвазия в Украйна заплашва да подкопае глобалния мир и стабилност, "за които моите родители – и поколения американци – се бориха толкова упорито".

САЩ подкрепят създаване на американски бази на източния фланг на НАТО, но искат да избегнат постоянно разполагане на военни в тях, и предпочитат ротационен принцип, каза още шефът на комитета на началник-щабовете, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Постига се ефект на постоянно разполагане, като непрекъснато се правят ротации", обясни генералът, и подчерта, че така американската армия няма да има нужда да строи жилища за семействата, училища, военни магазини и т.н.

"Мисля, че много от нашите европейски съюзници, особено балтийските държави, Полша и Румъния, нямат търпение да бъдат създадени постоянни бази" за нашите американски сили, добави най-високопоставеният американски офицер. "Те ще ги построят, ще плащат за тях и т.н.".

Въпросът за създаване постоянни американски бази в Източна Европа стана по-неотложен след нашествието на Русия в Украйна и ще бъде обсъждан на следващата среща на високо равнище на НАТО, планирана за юни, заключи генерал Мили.

САЩ имат около 67 000 войници, постоянно разположени в Европа, главно в Германия, във Великобритания и Италия. Те са разполагани за 2 или 3 години със семействата си в бази, управлявани от американската армия. В тях разполагат с жилища, училища, болници и дори супермаркети, където могат да намерят американски продукти.

mediapool.bg