Кламер БГ - Новини: Великобритания, САЩ и Австралия ще разработват заедно хиперзвукови оръжия

Великобритания, САЩ и Австралия ще разработват заедно хиперзвукови оръжия

Свят

|
Ср, 06 Апр 2022г. 13:11ч.
Великобритания, САЩ и Австралия ще разработват заедно хиперзвукови оръжия

Великобритания, САЩ и Австралия ще разработват заедно хиперзвукови оръжия

Великобритания, САЩ и Австралия обявиха, че ще разработват заедно хиперзвукови оръжия в рамките на техния пакт за стратегическо сътрудничество АУКУС, предадоха световните агенции.

Хиперзвуковите ракети могат да достигнат пет и дори повече пъти скоростта на звука, те са по-бързи и по-подходящи за маневриране от стандартните ракети, което ги прави и по-трудни за прехващане.

САЩ обяви успешни тестове на хиперзвукови ракети през октомври миналата година. Тази технологиявече се използваот Русия и Китай.

"Ангажираме се днес да започнем ново тристранно сътрудничество по отношение на войната, водена с хиперзвукови средства, по отношение на парирането на хиперзвукови атаки и по отношение на подобряване на способностите за водене на война с електронни средства", коментира премиерът на Австралия Скот Морисън.

Трите страни се договориха да споделят информация и да задълбочават сътрудничеството си по отношение на иновациите в областта на отбраната.

През март Русия заяви, че е използвала хиперзвукови ракети в Украйна, което се случва за първи път при реални бойни условия. Русия тества хиперзвуково оръжие за първи път през 2018 г.

mediapool.bg