Кламер БГ - Новини: Владимир Жириновски почина – този път наистина

Владимир Жириновски почина – този път наистина

Свят

|
Ср, 06 Апр 2022г. 14:54ч.
Владимир Жириновски почина – този път наистина

Снимка: Коммерсант

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски почина на 75-годишна възраст след тежко и продължително боледуване, съобщи в сряда председателят на Държавната дума Вячеслав Володин. Фракцията на ЛДПР в парламента потвърди, че лидерът й е починал на 6 април.

"Ярък, талантлив политик. Човек, който дълбоко разбира процесите в света и е предвиждал много от събитията. Лидер на фракцията на ЛДПР в Държавната дума. Той винаги е бил в епицентъра на събитията. Личността му е толкова мащабна, че трудно е да си представим без него историята на развитието на политическата система на съвременна Русия", написа председателят на Държавната дума в своя Telegram канал.

По време на пленарното заседание депутатите почетоха паметта на своя колега с едноминутно мълчание.

Жириновски ръководеше Либерално-демократическата партия от основаването ѝ през 1991-а година.

На 2 февруари Жириновски бе хоспитализиран с коронавирус в Централната клиническа болница към президентството в Москва.

В началото на март руската държавна агенция съобщи, позовавайки се на източници, че политикът е изведен от състояние на медикоментозен сън, в който е бил държан за поддържане на организма. След няколко дни медиите съобщиха, че състоянието му се е влошило, но ЛДПР опроверга това.

На 25 март телеграм-каналът Mash и сенаторът Александър Пронюшкин съобщиха, че Жириновски е починал. Малко по-късно Володин и ЛДПР опровергаха тази информация.

Пронюшкин изтри съобщението си и се извини.

Слуховете за смъртта на лидера на ЛДПР Владимир Жириновски са неетични, политикът е жив, в тежко състояние е, но е под лекарски контрол, заяви тогава и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. В същото време от ЛДПР заплашиха да заведат искове срещу съобщилите за смъртта на Жириновски.

mediapool.bg