Кламер БГ - Новини: Пеевски вече е съпредседател на парламентарната група на ДПС

Пеевски вече е съпредседател на парламентарната група на ДПС

България

|
Пон, 16 Окт 2023г. 16:14ч.
Пеевски вече е съпредседател на парламентарната група на ДПС

Делян Пеевски, снимка: БГНЕС

Санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат Делян Пеевски вече е съпредседател на парламентарната група на ДПС. Решението на депутатите от партията е в сила от 16 октомври, видно от сайта на Народното събрание.

Досега депутатите от ДПС имаха само един официален шеф и това беше председателят на партията Мустафа Карадайъ. От днес обаче са двама - Карадайъ и Пеевски.

От лаконичното съобщение на сайта на ДПС не става ясно какво е мотивирало тази промяна.

Но тя не е изненадваща. Напоследък Пеевски се държи като лидер на ДПС – а и не само на ДПС и не само че никой не оспорва това състояние на нещата, но всички сякаш свикнаха и го вземат за даденост.

Откакто бе сглобено управляващото мнозинство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов присъедини към него ДПС и по-точно Делян Пеевски.

През последните месеци Пеевски се самоинсталира в ролята на публичен говорител на позициите на ДПС, но и на цялото управляващо мнозинство. Той дава всекидневни изявление по актуални теми пред журналистите в парламента. Практически Пеевски се държи като началник на всички, най-вече не председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който остана на заден план и рядко се появява пред медии, макар в момента да прави предизборна обиколка из страната.

Председателите (и съответно съпредседателите) на парламентарна група притежават някои протоколни привилегии -например да получат покани за определени публични събития, включително с високопоставено международно участие. Освен това участват в различни институционални органи като Консултативния съвет по национална сигурност към президента.

Решението Пеевски да стане съпредседател на парламентарната група на ДПС идва в момент, в който неофициално продължава да се говори, че Карадайъ скоро ще бъде сменен като председател на партията. За промяната в ръководството на ДПС се заговори още преди да бъде съставено правителството, което ДПС подкрепя. За подобен ход подсказват и публични събития на ДПС. През май Карадайъ не се появи за първи път откакто е председател на партията на символния за движението възпоменателен митинг-събор в местността Демир баба теке край Исперих.

Сега неофициално депутати коментират, че Пеевски има желание да поеме и председателския пост в партията, но не е ясно дали почетният председател и основател на ДПС Ахмед Доган би приел такъв ход.

Карадайъ е председател на ДПС от 2016 година, когато бе избран от Деветата национална конференция на партията. Тогава той бе посочен от Доган.

Преди това за няколко месеца Карадайъ бе един от тримата съпредседатели на ДПС, които бяха назначени за временно ръководство след изгонването на предишния лидер Лютви Местан точно на Коледа 2015 година заради протурска политика. Три години преди това Местан бе посочен лично от Доган за формален лидер на движението и бе детрониран отново от него.

mediapool.bg