Кламер БГ - Новини: Радев атакува пред КС строежа на фотоволтаици върху земеделски земи

Радев атакува пред КС строежа на фотоволтаици върху земеделски земи

България

|
Пон, 16 Окт 2023г. 17:10ч.
Радев атакува пред КС строежа на фотоволтаици върху земеделски земи

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законовите промени, че с които бе облекчен режимът за монтиране на фотоволтаици върху земеделски земи. Текстовете бяха гласувани от парламента като част от законите, задължителни за получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. След приемането им отпадна тежката и доста скъпа процедура по смяна на предназначението на земеделска земя преди изграждане на т.нар. "агрофотоволтаици", които не пречат на използването на нивата, върху която са построени. Именно това е и идеята на депутатите - че земята ще продължи да с еползва за земеделски нужди.

Според Радев обаче това е в нарушение на Конституцията, тъй като в основния закон на земеделската земя й е придаден особен статут и тя е защитена.

Едновременно с това проект за изграждане на соларен парк в Бургаско бе спрян, след като областният управител Пламен Янев спря решение на общинския съвет в Средец за промяна в общия устройствен план, с която за парка се дават над 8 хил. декара.

По принцип подкрепям, но де факто - не

"Подкрепям стремежа на законодателя да разширява нормативните възможности, които насърчават производството на енергия от възобновяеми източници, но това не следва да бъде за сметка на опазването на обработваемата земя. Негово задължение е да балансира тези два приоритета по конституционно търпим начин. Земята е благо от най-висш порядък, основно национално богатство, което се ползва с особената закрила на държавата и обществото", пише в искането до КС президентът.

Той посочва още, че с гласуваните промени на практика се ограничава ползването на земята като земеделска. Няма изисквания какви точно трябва да са фотоволтаиците, нито пък за подредбата им.

"В националното законодателство е въведена категоризация на земеделските земи в зависимост от тяхната земеделска стойност от 1-ва до 10-та категория, като колкото по-малка е категорията на земята, толкова по-ценна е тя. Земите от 5-та до 10-та категория представляват по-голямата част от земеделската земя в България. С текста на промяната на предназначението на земеделската земя от 5-та и 6-та категория вече ще е възможно, въпреки че няма доказана конкретна нужда — по-ценната земеделска земя да се използва за неземеделски цели", казва Радев.

Четири села

С решение на една от последните си сесии преди да се разпусне заради изборите общинският съвет в Средец е взел решение за промяна в общия устройствен план на четири села – Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина. Става дума за почти 8300 декара.

Според областния управител на Бургас Янев обаче и четирите села са против проекта. Те са внесли жалба, подкрепена с подписка. В решението си той посочва, че единственият аргумент за промяна на статута на земята е инвестиционно намерение от частна фирма. Това обаче не е достатъчно. Затова казусът се връща обратно в общинския съвет. Решението на Янев също не е окончателно и може да бъде обжалвано пред административен съд.

mediapool.bg