Кламер БГ - Новини: Тагарев: Русия използва исторически предпоставки, за да манипулира и всява раздор

Тагарев: Русия използва исторически предпоставки, за да манипулира и всява раздор

България

|
Пон, 16 Окт 2023г. 17:28ч.
Тагарев: Русия използва исторически предпоставки, за да манипулира и всява раздор

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

Русия използва исторически предпоставки и всички възможни средства, за да прокарва днешните си интереси, като манипулира обществените нагласи в своя полза и всява раздор в българското общество, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на обучението “Стратегически комуникации“.

В обучението ще вземат участие 25 офицери и цивилни експерти по връзки с обществеността и публични комуникации от Министерството на отбраната и Българската армия, съобщиха от ведомството.

“Това обучение се провежда в особено подходящ момент, тъй като войната днес не е само на бойното поле, тя е и война на идеи, война на възприятия, война на наративи. В сложната среда на сигурност имаме неприятел, който е много иновативен - Русия използва исторически предпоставки и всички възможни средства, за да прокарва днешните си интереси, като манипулира обществените нагласи в своя полза и всява раздор в българското общество", коментира Тагарев.

По думите му това зловредно влияние засяга и въоръжените сили.

"Пряка моя отговорност е да се погрижа то да се ограничи или изобщо да изчезне в бъдеще. Считам, че с помощта на изпреварващите знания и умения по стратегически комуникации бихме могли да изпълним тези наши задачи. В момента сме в процес на създаване на нов модел на стратегически комуникации в Министерството на отбраната и българските въоръжени сили. Новият модел не предвижда създаване на нови структури, а засилване на съществуващия капацитет за противодействие на хибридното влияние“, посочи министърът.

Обучението се организира от МО и Училището по информационни дейности в отбраната на САЩ (US Defense Information School).

"САЩ и България имат продължително и трайно стратегическо партньорство", каза по време на откриването посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен.

"Ние работим заедно, за да защитим нашите общи интереси в стратегическите комуникации. Всички съюзници в НАТО, включително нашите две страни, са изправени пред предизвикателството да опровергават фалшиви наративи и да информират обществото за реалните заплахи за сигурността и за начините за преодоляването им. Виждам, че българското правителство приоритизира стратегическите комуникации като основен елемент на националната сигурност“.

От МО посочват, че това е първото от поредица обучения, които се провеждат със съдействието на Офиса по отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в София и се финансират от американското правителство по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF).

По време на обучението ще бъдат представени основни похвати и техники на стратегическите комуникации, борбата с дезинформацията и противодействието на хибридните заплахи. Сред темите са стратегическите комуникации и връзките с обществеността по време на учения, мисии и операции, кризисните комуникации, разработване на комуникационни планове, наративи, фокус теми и послания, операции за влияние, уеб операции, институционален отговор, проследяване на резултатите и анализ на въздействието.

mediapool.bg