Кламер БГ - Новини: Пациенти и аптеки продължават да се оплакват от липсващи лекарства

Пациенти и аптеки продължават да се оплакват от липсващи лекарства

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 12:49ч.
Пациенти и аптеки продължават да се оплакват от липсващи лекарства

Пациенти и аптеки продължават да се оплакват от липсващи лекарства

Пациенти и фармацевти продължават да сигнализират за липсващи в аптеките лекарства въпреки обявените от Министерството на здравеопазването усилия за справяне с проблема. Със застудяването на времето и ръста на респираторните и други инфекции отново се изостри проблемът с липсата на инхалаторни кортикостероиди и някои видове антибиотици. Някои от продуктите по принцип са дефицитни и се намират трудно, а сега предписването и търсенето им в аптечната мрежа е нараснало сериозно в последните седмици, което ги прави на практика неоткриваеми.

Най-много са сигналите за инхалаторния кортикостероид "Пулмикорт", от който по информация на Mediapool има доставки, но въпреки това хора масово сигнализират, че не го намират.

Проблеми има и с един от антибиотиците амоксициклин под тъгровското наименование "Аугментин". За него от притежателя на разрешението за употреба в ИАЛ са подадени през октомври и ноември уведомления за временно преустановяване на продажбите на 5 от формите му, като нови доставки се очакват за част от продуктите на 22 декември, а за останалите – на 23 януари догодина.

Продължават и системните липси на някои видове инсулини, антитромботични средства и др.

Пациенти сигнализират за проблеми с доставките на инсулина "Новорадид", но според ИАЛ такива проблеми няма и наличните в страната количества са достатъчни да задоволят потреблението.

Проблемът с недостига на лекарства на българския пазар е системен, а причините са комплексни. От една страна са производствените проблеми и нарушените вериги на доставки, които водят до временно спиране на продажбите на определени продукти. От друга страна, поради ниските цени на лекарствата у нас спрямо Западна Европа, много медикаменти са обект на паралелен износ и количества от тях се отклоняват без да са задоволени първо вътрешните потребности. Също така някои аптеки получават откази от търговци на едро да ги зареждат с определени медикаменти, а дефицитните продукти се задържат и изнасят или ограничени количества от тях се пласират в свързани помежду си дистрибутори и аптеки. Когато към тези процеси се добави и традиционното свръхпотребление и презапасяване през зимните месеци, проблемът с липсите на лекарства се изостря допълнително.

В началото на ноември служебният здравен министър Асен Меджидиев сформира Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването, в който участват ангажираните здравни институции и всички участници във веригата: производители, дистрибутори и аптеки.

Бяха предприети проверки по складове и бяха начертани мерки за противодействие на проблема, като беше декларирано, че ще се реагира при всяка конкретна липса на лекарствен продукт. Въпреки това, обаче, добре познатите проблеми с липсата на медикаменти в аптечната мрежа, продължават.

mediapool.bg