Кламер БГ - Новини: Дипломатите "напомниха за себе си" с протест пред НС. Искат заплати като в службите

Дипломатите "напомниха за себе си" с протест пред НС. Искат заплати като в службите

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 13:24ч.
Дипломатите "напомниха за себе си" с протест пред НС. Искат заплати като в службите

Сн. БГНЕС

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР), които протестират с искане за по-високо заплащане, излязоха в сряда пред сградите на парламента и правителството. Освен за повече пари, те настояват и за преодоляване на някои системни проблеми в дипломатическата служба, като голямата ножица в заплащането на отделните служители, липсата на прозрачност и ясни правила за кариерно развитие.

Протестиращите обясниха, че излизат в подкрепа на обещанието на служебния премиер Гълъб Донев, който каза, че през декември ще бъде решен проблемът със заплащането.

Засега няма яснота как това ще се случи.

Служебният кабинет обсъжда 30% ръст на заплатите, но служителите настояват за двойно увеличение. Те залагат на диференциран подход.

"Всъщност, ние искаме още веднъж да напомним за себе си, за нашия проблем и се надяваме тези думи да не останат просто думи", каза зам.-председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС) Людмил Илиев пред БТА.

"Ние искаме 100% увеличение, но това 100% увеличение се отнася за най-ниските заплати, които при нас са от порядъка на 800 - 1000 лв. Смятаме, че е напълно основателно спрямо изискванията, които има за служителите".

Той припомни, че МВнР е част от системата за национална сигурност.

"Имаме заплати около два пъти по-ниски от сходните на нас ведомства – т.е. МВР, Министерството на отбраната и службите", коментира той.

Той отбеляза, че увеличението вероятно не е възможно да стане наведнъж затова от ведомството искат гаранции, ако сега се постигне увеличението от 30%, в близката година или две да има последващи увеличения.

От професионалната организация вече предупредиха, че се планира протестните действия да се пренесат и зад граница.

Протестиращите не приемат отсъствието на прозрачност, липсата на интерес към професията, занижаването на критериите за прием, лошите условия на труд, съществуването на "специални" индивидуални заплати за определени служители, нелогичното изчисляване на заплатите на младшите служители спрямо старшите, липсващата практика за преизчисляване на заплатите и т.н.

Публична тайна е и политическото влияние в министерството и смяната на климата в него в зависимост от управлението. То, обаче, засега най-вече назначенията на посланиците и генералните консули.

mediapool.bg