Кламер БГ - Новини: Шведският еврокомисар: Путин печели от решението за Шенген

Шведският еврокомисар: Путин печели от решението за Шенген

България

|
Ср, 14 Дек 2022г. 13:18ч.
Шведският еврокомисар: Путин печели от решението за Шенген

Илва Йохансон

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази пред Европейския парламент дълбоко разочарование от решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи миналата седмица да не приеме България и Румъния в Шенген, предаде БТА.

"Всички загубихме от гласуването миналата седмица. Има само един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се правят подаръци на (руския президент Владимир) Путин", каза Йохансон.

Тя напомни, че когато европейските страни са разделени, те са слаби.

"Нашата сила е в единството. Трябва да приемем България и Румъния в Шенген, както сме обещали, защото заслужават и защото така е правилно. Иначе се оставяме в ръцете на Русия, оставяме разделението да надделее", каза тя.

Йохансон отново посочи, че разширяването на Шенген остава нейна основна задача.

"Решена съм това да се случи. Ще продължим да работим със Съвета на ЕС двете страни да бъдат приети следващата година", добави еврокомисарят.

Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България в Шенген, докато Румъния бе спряна само от Австрия. Въпросът за Шенген бе поставен настойчиво на дневен ред от чешкото председателство на Съвета на ЕС, като Прага подкрепи приемането на балканските държави.

"България и Румъния показаха какво означава прилагането на правилата за Шенген. Особено по време на война трябва да покажем единство. Има проблем с незаконната миграция, но трябва да решим този въпрос заедно. България и Румъния не са виновни, доказва го статистиката - Унгария и (унгарският премиер Виктор) Орбан отвориха вратите. Решенията на Нидерландия и Австрия са погрешни", се казва в позицията на Европейската народна партия.

Според групата на социалистите и демократите (СиД) действията на Нидерландия и Австрия ще подхранят атиантиевропейските и популистките настроения в България и Румъния.

Според групата "Обнови Европа" решението е по чисто вътрешнополитически причини в Австрия.

"Това е срамота, няма оправдание. Истината е, че България и Румъния прилагат правилата по-добре от държави, които вече са в Шенген. Европейският съвет трябва да поправи грешката на Съвета на ЕС. България и Румъния имат правото да бъдат в Шенген", посочиха либералите.

Групата на Зелените изрази недоумение от отказа на Съвета на ЕС. Европейските консерватори и реформатори определиха причините за отказа на Хага и Виена като "фалшиви оправдания".

mediapool.bg