Кламер БГ - Новини: Партията на Цветанов призова Борисов да "пусне" Скопие за ЕС

Партията на Цветанов призова Борисов да "пусне" Скопие за ЕС

България

|
Пон, 14 Дек 2020г. 16:38ч.
Партията на Цветанов призова Борисов да "пусне" Скопие за ЕС

Партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" призова правителството на Бойко Борисов да направи компромис със Скопие и да одобри преговорната рамка на Северна Македония.

"Възможен ли е компромис в самия край на 2020 г .- на 16 декември, когато е последното заседание на Корепер (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите членки на Европейския съюз)? Би трябвало, ако се търси голямата цел - ЕС да е единен и силен на глобалната сцена. Нужен е компромис точно сега, компромис, който зависи от България. Призоваваме правителството да съумее да мисли глобално и отговорно", се посочва в позиция на партията.

Засега обаче не се очаква промяна в българската политика, а преговорната рамка на Северна Македония слезе от европейския дневен ред до края на годината.

Според партията на Цветанов подписването и ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония е основание за българската подкрепа за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

"Републиканци за България" оценява като недалновидно в перспектива решението за спиране на старта на преговорите. На мнение сме, че слабостите в договора могат да се преодолеят в рамките на преговорния процес".

От партията припомнят, че пълноправното членство на Република Северна Македония в НАТО е важна крачка за цялостната европейската перспектива на Западните Балкани и отбелязват, че предизвикателството пред Северна Македония за европейската ѝ интеграция се свеждат най-вече до поддържането на добросъседски отношения.

"Това е обаче един от най-важните принципи в процеса на разширяването на ЕС.

Смятаме, че целта на съвместното председателство (на Република България и РСМ) на Берлинския процес е да се подкрепи по принцип пътят на РСМ към ЕС. Тази цел не се постига с предприетите действия. Припомняме огромните усилия България да стане пълноправен член на Берлинския процес и да получи председателството именно, за да бъде по-видима подкрепата ни за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани".

От партията посочват, че основният външнополитически приоритет на първото българско председателство на Съвета на ЕС бе "възвръщането на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани".

"Приоритет, който беше възприет от всички държави членки на ЕС. Сега заявяваме, че България има единна политика по отношение на РСМ, подкрепяна от изпълнителна власт, от президента и от парламента. Дали тази единна политика, обаче, е правилната в момент на икономическа и здравна криза и дали тя е наистина свидетелство за екипна игра у нас?", се посочва в позицията на "Републиканци за България".

mediapool.bg