Кламер БГ - Новини: Скопие: Обидите не постигат нищо

Скопие: Обидите не постигат нищо

България

|
Пон, 14 Дек 2020г. 17:43ч.
Скопие: Обидите не постигат нищо

Речта на омразата се използва ,за съжаление, и от двете страни, коментира македонският премиер Зоран Заев в понеделник.

"Апелирам към всички, първо ние сме добър и кротък народ и сме приятели, преди всичко задължение на нашите граждани е да изграждаме приятелства", каза Заев на пресконференция по повод 100 дни от началото на управленския му мандат.

Българското правителство многократно обвини Скопие, че не предприема достатъчно мерки срещу езика на омразата и дори преброи над 10 000 негативни за България публикации през последните месеци.

Сега темата се прехвърли в Скопие и Заев призова гражданите в България да се въздържат от всякакви провокации, защото "те наистина не носят добро на никого".

"Със сигурност ние като отговорни политици, започвайки от президента, председателя на парламента и депутатите, аз като министър-председател, нашите министри, работим непрекъснато по елиминиране, демотивиране и с конкретни дейности за предотвратяване на речта на омразата, не само защото чакаме България да вдигне ветото, но това не е добре за нашия народ", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Запитан от репортери дали правителството ще реагира към България и ЕС за изявления на висши представители на българското правителство, че от "от македонската страна в историческия екип се държат като магарета на мост" и че "македонизмът е психично разстройство", Заев отговори, че Скопие винаги реагира и ще продължи да реагира.

"Това е обида и вреди на чувствата ни, нормално. Разбира се, ние продължаваме да апелираме да се въздържаме от провокации и обиди, защото това наистина не води до никъде. Връща ни обратно до изолация помежду ни, до враждебност и други подобни", каза македонският премиер.

В Скопие визират коментара на вицепремиера Красимир Каракачанов, че "колегите в Скопие се пънат като магаре на мост. Вие утре може да решите, че сте марсианска нация и цар Самуил е слязъл от Марс" и твърдението на историка от БАН Войн Божинов пред БНР, че македонизмът е идеология, но и психическо отклонение.

България не одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС и така блокира европейския й път. Според София засега няма напредък в разрешаването на спорните исторически въпроси, прекратяването на езика на омраза и активизирането на бизнес отношенията. Македонският премиер Зоран Заев от своя страна определи ветото, като безотговорна геостратегическа грешка, която обижда всички македонци.

"Нито това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ имат и най-малка вина за тази ситуация. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и ние не можем да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази щета за евроинтеграцията ще се компенсира бързо. Правителството няма да позволи блокадата да предизвика застой във вътрешните реформи, напротив, ще засили темпото, оставайки изцяло посветено на преговорите с България. Ние знаем, че решения са възможни, знаят и те", коментира Заев, цитиран от БТА.

България настоява между двете страни да бъде подписан нов документ с повече конкретика и гаранции за изпълнение на ангажиментите, отколкото

в Договора за добросъседство от 2017 година, който се провали. Скопие до скоро даваше сигнали, че е готово да подпише подобен документ под формата на пътна карта, но в последните дни отношенията между двете страни се изостриха.

"Република Северна Македония не преговаря с България за македонската идентичност и тя е гарантирана", каза първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби по време на отчета за първите сто дни на правителството.

Той говори на албански език, но се обърна на македнски към гражданите македонци и ги увери, че не се водят преговори за македонската идентичност и език и затова няма никакви основания за страх.

Правителството на Заев е изправено под силен натиск от страна на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която организира улични протести и се обяви срещу каквито и да било отстъпки за България.

Българското правителство обаче не успя да убеди и останалите страни членки на ЕС добросъседството да влезе като критерий в преговорната рамка, въпреки че заяви изискванията си. София дори се оплака, че една кандидатка получава повече подкрепа от страна членка.

mediapool.bg