Кламер БГ - Новини: Парламентът номинира кандидати за Конституционния съд до 26 септември

Парламентът номинира кандидати за Конституционния съд до 26 септември

България

|
Ср, 12 Септ 2018г. 18:38ч.
Парламентът номинира кандидати за Конституционния съд до 26 септември

Депутатите ще имат срок до 26 септември, за да номинират кандидати за Конституционния съд (КС), стана ясно от приетите в сряда от правната комисия правила за провеждане на избора.

Според тях от датата на приемане на регламент парламентът има 14 дни да внесе предложения за нови конституционни съдии, придружени с мотиви. Условията към номинираните е да имат 15-годишен юридически стаж, да са български граждани и да нямат друго гражданство.

Всеки от предложените кандидати ще бъде проверен за принадлежност към репресивните органи от комунистическия режим.

Тази година изтичат мандатите на четирима от конституционните съдии – Румен Ненков, Кети Маркова, проф. Цанка Цанкова и Стефка Стоева. До 12 ноември парламентът и президентът трябва да излъчат по един от наследниците им, а върховните съдилища – двама.

Депутатите ще изберат конституционен съдия с обикновено мнозинство, при което е достатъчно за един от номинираните да са гласували повече от половината присъстващи в пленарната зала.

Едно от най-обсъжданите имена е това на главния прокурор Сотир Цацаров. Още повече, че това няма да е прецедент – предшественикът му Борис Велчев оваканти поста предсрочно, за да влезе в КС от квотата на президента.

"Не ми се коментират слухове", лаконичен беше по този повод Цацаров, след което все пак даде да се разбере, че такъв развой на ситуацията съвсем не е изключен: "За да се говори за номиниране, първо трябва да има предложения, които да се обмислят. За да се обмисли това предложение, трябва да се даде ясна сметка на много факти и обстоятелства, включително и това колко е редно към края на мандата си, но не 3-4 или 5 месеца преди края, а около година и половина, главният прокурор да си тръгне."

mediapool.bg