Кламер БГ - Новини: Стотици протестираха във Варна, след като шофьор без книжка уби балетист

Стотици протестираха във Варна, след като шофьор без книжка уби балетист

България

|
Четв, 13 Септ 2018г. 08:46ч.
Стотици протестираха във Варна, след като шофьор без книжка уби балетист

Над 500 души се събраха в сряда вечерта в центъра на Варна на протест след трагичния случай ден по-рано, при който 25-годишен шофьор без книжка блъсна с БМВ-то си и уби балетиста Мартин Чикалов.

Първоначално мъжът избяга от местопроизшествието, въпреки множеството свидетели, някои от които дори заснеха колата и регестрационния му номер. Впоследствие той сам се предаде на полицията и бе арестуван.

В протеста в сряда участваха много колеги на жертвата Чикалов и членове на колоездачни клубове, тъй като в момента на катастрофата балетистът караше велосипед. Демонстрацията бе под надслов "Поход за живот" и се очаква да бъде проведена в следващите дни и пред Министерския съвет в София.

Шествието във Варна стигна пред сградата на Областната администрация. Протестиращите са набелязали над 100 спешни мерки, за които ще настояват пред местната власт да бъдат изпълнени. Целта е да се урегулира движението на велосипеди в града. Само от началото на годината във Варна загинаха трима колоездачи.

На 10 септември вечерта балетистът в държавната опера Мартин Чикалов пресича булевард "Приморски" във Варна, бутайки колелото си на пешеходна пътека. Според очевидци точно там е ударен от минаващ автомобил.

"25-годишен, неправоспособен, с два акта за установяване на административно нарушение, свързани с управление на МПС – без съответна правоспособност. Наказанието, което го грози, ако бъде доказано престъплението му, е лишаване от свобода от 3 до 15 години", обясни Даниел Пашов от Областната дирекция на полицията във Варна.

Шофьорът в момента е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Очаква се в петък прокуратурата да поиска от съда постоянна мярка "задържане под стража" за 25-годишния шофьор.

mediapool.bg