Кламер БГ - Новини: Нов гаф с непроверени пътници, призна летище София

Нов гаф с непроверени пътници, призна летище София

България

|
Ср, 12 Септ 2018г. 18:52ч.
Нов гаф с непроверени пътници, призна летище София

Трети пореден гаф с непроверени пасажери, преминали през летище София през последните месеци, признаха в сряда от аерогарата.

Става въпрос за полет от ливанската столица Бейрут на "България Ер", кацнал на 3 септември. Част от пътниците му не са минали проверка, въпреки че влизат в територията на ЕС от трета страна.

За поредния пропуск първи съобщи сайтът "Оффнюз", а впоследствие от пресцентъра на летището потвърдиха информацията пред "Дневник".

"Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от "трета страна", с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети съответните административнонаказателни мерки", уточниха от летище София с уверението, че "веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността".

От МВР засега нито потвърждават, нито отричат поредния пропуск в сигурността на столичната аерогара. Последният подобен случай бе от 13 юли, когато частен самолет кацна и малко по-късно отлетя за Гърция, като вината за гафа изцяло бе поета от наземния оператор, а не от "Гранична полиция".

Няколко месеца по-рано, на 21 март, половината пасажери на полет от Париж влязоха в България без паспортна проверка. Едва в началото на юли ръководството на МВР обяви окончателните наказания на граничарите, допуснали пропуска. Петима от общо 13-те служители на МВР, отговорни за случая, бяха уволнени, като четирима от тях са били тогава на смяна. Други четирима получиха 3-годишни забрани да растат в длъжност, един напусна сам, а други трима се отърваха с по-леки санкции.

Скандалът бе изследван първо от пряко подчинената на Радев дирекция "Вътрешна сигурност", след което той обяви в края на април, че причината граничарите да напуснат вкупом постовете си не се дължала на умишлени действия, а на "нещо като немарливост". Успоредно течеше и вътрешна проверка на главната дирекция "Гранична полиция", която трябваше да прецизира наказанията на първоначално отстранените от работа общо 13-има униформени.

В края на май Радев установи разминаване между заключенията от първите проверки и становището на дирекция "Човешки ресурси" и, "за да не ни ги върне съдът", собственоръчно върна предложенията за наказания за допълнителни корекции. Те бяха обявени окончателно месец по-късно.

mediapool.bg