Кламер БГ - Новини: Парите, отпечатани в хале на университет, се оказаха негодни и за фалшификат

Парите, отпечатани в хале на университет, се оказаха негодни и за фалшификат

България

|
Четв, 18 Март 2021г. 17:42ч.
Парите, отпечатани в хале на университет, се оказаха негодни и за фалшификат

Фалшивите пари, открити в хале на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", се оказаха с толкова лошо качество, че няма доказателства изобщо да са годен предмет на престъпление. Това стана ясно по време на мярката за неотклонение на двамата арестувани по случая. Адвокатите им заявиха, че намерените пари били използвани като реквизит при сватби и кръщенета.

Мъжът и жената бяха задържани при акция на ГДБОП и прокуратурата. Разследващите обявиха, че са открили подправени еврови и доларови банкноти на стойност няколко милиона. Съдът обаче стигна до извода, че парите са отпечатани с толкова лошо качество, че не могат да се считат за подправени. Двамата задържани бяха освободени с най-леката мярка – подписка.

Банкнотите всъщност са само копия, установи съдът. Не са използвани специални печатни техники, нито хартия, за да се имитират пари. Според съда банкнотите са фалшиви, "но не представляват подправени парични знаци, доколкото същите не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци".

Съвсем друга версия бе представена от прокуратурата. Във вторник шефът на държавното обвинение Иван Гешев обяви, че е разбита печатница за фалшиви пари и са открити 4 млн. долара и 3,6 млн. евро. После от МВР казаха, че задържаният мъж е имал трудов договор за печатни услуги с висшето училище. Още същия ден ректорът на ВТУ проф. Даниела Тодорова заяви, че това не е вярно. Тя обясни, че става дума за хале, което било отдадено под наем на частна фирма и университетът няма отношения с арестувания.

mediapool.bg