Кламер БГ - Новини: Скопие ще чества Кирил и Методий заедно с Чехия и Словакия

Скопие ще чества Кирил и Методий заедно с Чехия и Словакия

България

|
Четв, 18 Март 2021г. 18:21ч.
Скопие ще чества Кирил и Методий заедно с Чехия и Словакия

Културната проява "По следите на св.св. Кирил и Методий", която тази година е включена в Европейската програма за регионално развитие, ще бъде организирана съвместно от Република Северна Македония и Чехия с участието на традиционния ѝ домакин Словакия, съобщи агенция МИА.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се срещна днес със словашкия посланик Хенрик Маркуш, който му представи организатора на събитието Стоян Лекоски, македонец, живеещ в Словакия, съобщи правителствената пресслужба.

Маркус и Лекоски оцениха като "голяма чест" предложението на Заев събитието да бъде включено в програмата на Република Северна Македония за честване на 30 години от независимостта ѝ.

"Да покажем заедно със Словакия и Чехия, че делото на славянските просветители, светите братя Кирил и Методий, е обща ценност, която трябва да се помни и чества от всички славянски народи и е от огромно значение за европейската духовна и културна история", изтъкна премиерът Заев на срещата.

Заев и посланик Маркуш обсъдиха и сътрудничеството между Словакия и Република Северна Македония в процеса на европейска интеграция, както и икономическото сътрудничество, което има много възможности за задълбочаване, съобщи правителствената пресслужба.

mediapool.bg