Кламер БГ - Новини: Парите за образование нараснали с 961 млн. лева

Парите за образование нараснали с 961 млн. лева

България

|
Пон, 01 Авг 2022г. 14:08ч.
Парите за образование нараснали с 961 млн. лева

Повече пари за образование и няколко започнати, но недовършени промени в сферата на средното и висшето образование. Това е равносметката на Министерството на образованието и науката за седемте месеца мандат на правителството на Кирил Петков.

С 961 млн. лева повече инвестира държавата в образование и наука през първите седем месеца на 2022 г. В момента в системата на образованието средствата са близо 4.5% от брутния вътрешен продукт. Данните представи министърът на образованието Николай Денков в последния ден на кабинета "Петков".

Той припомни, че от тази сума за предучилищно, училищно и висше образование са отишли 785 млн. лева. За наука са отделени 176 млн. лева допълнително в сравнение с миналата година.

Министърът напомни, че в резултат на по-голямото финансиране от 1 април детските ясли и градини са напълно безплатни за родителите. Правителството е спазило и обещанието си средната учителска заплата да е с 25% по-висока от средната за страната. Това беше постигнато с двукратно увеличение на учителските възнаграждения – от 1 април и от 1 септември 2022 г. Денков допълни, че ангажиментът за учителските възнаграждения е бил консенсусен за политическата система.

Повишени бяха също средствата за издръжка и за материалната база в детските градини и училищата. Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците. Отделно от това общо 242.6 млн. лева влизат през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми.

Недовършени промени в учебните програми

Промените в средното образование, които екипът на акад. Николай Денков започна, но не завърши, включват преглед на учебните програми по всички общообразователни предмети от I до X клас. Какво и как да се промени в тях предстои да посочат учители, методици и психолози.

Денков припомни, че готова е системата за оценка на добавената стойност в училищната система, която използва резултатите от националното външно оценяване и матурите. Сключен е договор за прилагане на новата методика спрямо резултатите от изпитите през 2022 г.

Министърът напомни за приетите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които осигуряват деполитизация на образователната система. Първа важна стъпка в нейната реализация е новата процедура за избор на директори на детски градини и училища, по която се извършват процедурите през това лято.

В началото на новата учебна година ще заработи Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място. Облекчена е административната тежест върху учителите чрез въвеждането на Национална електронна информационна система за управление на предучилищното и училищното образование и на Единна информационна система за изпити и прием. Подготвена е Информационна система за обработка, съхранение и управление на документи в училищата.

Повече пари и за висше образование

На два пъти по 20 млн. лв или общо 40 млн. лв. допълнително получиха висшите училища за издръжка и за ръст на заплатите. Така със задна дата от 1 юли се увеличи минималната заплата на преподавателите във висшите училища от 1300 на 1500 лева. Двукратно скочиха стипендиите на докторантите - от 500 лв на 1000 лева. Осигуриха се 20 млн. лв. за възнаграждения в БАН, припомниха от министерството. През 2022 г. С 28.6 млн. лева бяха подкрепени 14 многогодишни научни програми. Постигна се съгласие минималното астистенско възнаграждение във висшите училища да стане 1500 лева, така че да няма отлив на млади кадри от системата на висшето образование към училищата, отбеляза още министър Денков.

Той припомни още, че бяха направени промени в Закона за висшето образование, които регламентират съвместното обучение на студенти от две и повече висши училища, статута и условията за прием на докторанти, финансирани по проекти.

Сливането на университети остана концепция

Сред започнатите, но незавършени реформи на този екип на министерството е обединяване на университети с цел окрупняване на системата. Концепцията за тази реформа беше представена в последните дни на кабинета "Петков". Тя предизвика и недоволство сред част от ректорите.

За да повиши качеството на висшето образование, министерството предостави съвременен софтуер за откриване на плагиатство на университетите и научните организации за безплатно ползване. Публикувани са за обществено обсъждане и нови минимални национални изисквания за академично израстване.

Приета е от правителството и е изпратена за одобрение от Европейската комисия новата програма "Образование". Първите покани за кандидатстване за 221 млн. лева са в краен етап на подготовка. МОН подготвя документите за кандидатстване и за четири инвестиционни проекта по Националния план за възстановяване и устойчивост, отбеляза министърът.

mediapool.bg