Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отговори на МВР: Сами решаваме дали да обвиним депутат

Прокуратурата отговори на МВР: Сами решаваме дали да обвиним депутат

България

|
Пон, 01 Авг 2022г. 17:10ч.
Прокуратурата отговори на МВР: Сами решаваме дали да обвиним депутат

Бранимир Балачев, Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Бойко Рашков не може да казва на прокуратурата дали да повдигне обвинение на депутат от ГЕРБ. В този дух е отговорът на отворено писмо на МВР-шефа отпреди дни. В него той призова главния прокурор Иван Гешев да изпълни правомощията си. Поводът за писмото на Рашков бе отказът на прокуратурата да образува дело срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. За него е установено, че е нарушил карантината си и се е явявал като адвокат по дела, след като е дал положителен тест за коронавирус. Прокуратурата обаче не иска да го разследва, защото смята, че деянието е малозначително.

В писмото си Рашков критикуваше държавното обвинение заради проявения двоен стандарт. Той припомни, че през изминалите две години обикновени граждани са били разследвани за нарушена карантина заради ходене до магазин за хранителна стоки. Действията на Балачев обаче са сметнати за малозначителни.

От прокуратурата посочват, че отказът е бил потвърден от двама от прокурори. Това се е случило след като от МВР са обжалвали първото постановление.

"В този смисъл, личното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпоредби и още по-малко отговаря на принципите за разделение на властите, върховенството на закона и правовата държава", пишат от прокуратурата.

Балачев е трябвало да остане изолиран от 26 януари до 4 февруари след заразяване с коронавирус. Въпреки това обаче той е бил на пресконференция на ГЕРБ, участвал е като адвокат в няколко съдебни заседания, докато е бил в карантина и в същото време е оправдавал отсъствията си от други дела със заразяването.

Прокуратурата обаче е установила, че положителният му антигенен тест не бил с категоричен резултат, но все пак бил записан като такъв по негово изрично настояване. В следващите той си направил още три изследвания, които били отрицателни. Отишъл на съдебно заседание, за да не се отлага делото. Това бе отчетено от прокурора като преследване на обществено полезна цел.

В позицията си от прокуратурата за пореден път се оплакват от атаки от други институции. Това водело и до ръст на престъпността. От държавното обвинение припомнят и друга теза на началника си – той нямал право да се меси в решенията на прокурорите.

mediapool.bg